Cargill lanserer ny teknologi for kvalitetsprøver av levende laks

Nyheter
2051

SalmoNIR er en ny teknologi utviklet for prøvetaking og analyse av fett og farge på levende laks. Oppdrettere vil nå kunne skanne levende fisk og spare både fisken, tid og penger.

Teknologien blir gjort tilgjengelig for alle lakseoppdrettere, ikke bare de som har fôrkontrakt.

Synlige resultater umiddelbart
SalmoNIR kan måle fettinnhold, kjemisk pigment, Samofan og omega-3, på sprell levende laks. Resultatene blir umiddelbart synlige og utstyrets målenøyaktighet er på linje med kostbare kjemiske analyser.

Kjemisk analyse av laks er dyrt, arbeidskrevende og forutsetter at oppdretteren tar livet av laksen unødvendig før man kverner opp prøvene og utfører våtkjemiske analyser av fett og farge.

Det kan ta uker å få resultatene. Da er det ikke vanskelig å forstå at mange oppdrettere tar så få prøver som mulig. Tar man få prøver, blir resultatene unøyaktige selv om analysemetoden i seg selv er god.

– Denne teknologien gir et raskt og presist resultat, på oppdrettsanlegget. Oppdrettere som skanner fisken ofte, for eksempel når de teller lus, vil få veldig god kontroll på kvaliteten, sier Ketil Christensen, Sales Operations Manager at Cargill Aqua Nutrition Norway.

Omfattende testing
Den nye teknologien er utviklet av Cargill Innovation Center i Dirdal (tidligere EWOS Innovation) og har blitt testet grundig på laboratoriet i tillegg til i felt.

Testresultatene viser at modellens nøyaktighet er utmerket. Utstyret tåler forholdene på et oppdrettsanlegg i både regn og utfordrende værforhold. Cargill leverer løsningen sammen med distribusjons- og supportpartner Atea AS.

-Vi er glade for å kunne lansere dette produktet nå. Utviklingen har tatt tid, men resultatet et utmerket. Med denne teknologien vil næringen kunne spare mye penger i tillegg til å få bedre kontroll på kvaliteten på laksen, avslutter Christensen.