Nesten 8.000 rognkjeks døde etter avlusingsoperasjon i Høgsfjorden.
I Dirdal, omtrent 35 kilometer øst for Sandnes, ligger Cargill Innovation Centre (tidligere EWOS Innovation). Nå har en hendelse ved lokaliteten Gråtnes, som ligger like ved innovasjonssenteret, ført til gebyr for Cargill.
Mattilsynet ilegger et overtredelsesgebyr på 620.140 kroner, etter at det i juli ble gjennomført en termisk avlusing mens det fremdeles var 12.494 rognkjeks i merdene.
Mangelfull utfisking
Ifølge regelverket skal all rensefisk tas ut før slike behandlinger. Men på Gråtnes var kun 46 prosent av rognkjeksene fisket ut da selskapet startet med avlusing. 7.728 av rognkjeksene døde som følge av lusebehandlingen.
Les også: I strid med dyrevelferdsloven å la rensefisk gjennomgå lakselusbehandling
«Mattilsynet legger til grunn at dere som forskningslokalitet og erfaren oppdretter har god kjennskap til gjeldende regelverk. Videre har dere etablerte prosedyrer som krever at rensefisk fiskes ut før lusebehandling, og dette var også spesifisert i behandlingsveileder fra fiskehelsepersonell. På bakgrunn av dette vurderer Mattilsynet at dere valgte å iverksette behandling mot lakselus til tross for mangelfull utfisking av rensefisken, og at overtredelsen derfor var forsettlig,» skriver Mattilsynet i vedtaket.
– Kritisk situasjon
– Vi er lei oss for at vi i denne situasjonen ikke klarte å ivareta all rensefisken. Forut for situasjonen mente vi at vi hadde tilstrekkelige tiltak for å ivareta både rognkjeksen og laksen. Likevel oppstod det en kritisk situasjon, hvor vår vurdering var at vi ikke kunne vente med avlusingen, sier Kjartan Mæstad, kommunikasjonssjef i Cargill, til iLaks.
I vedtaket fra Mattilsynet fremgår det at EWOS Innovation (Cargill) er uenige i grunnlaget for å fatte overtredelsesgebyr, og at de mener beløpet er satt for høyt. Selskapet har pekt på at de stod overfor en «ekstraordinær situasjon», med ekstra høyt lusepress som følge av unormalt høye temperaturer i sjøen.
Det varme vannet førte også til at rognkjeksen gikk i dypet, slik at rensefisken hadde mindre effekt på lakselusen enn ellers. Det skal ha vært problemer med tilgang på avlusingsfartøy, og de bestemte seg for å benytte seg av «Frøya Merlin» som var ledig i uke 28. De lyktes i å få ut 10.634 rognkjeks, men det ble vanskelig å fiske opp resten av rensefisken.
Et dilemma
Cargill fikk et dilemma, der de sammen med fiskehelsetjenesten vurderte at avlusing burde gjennomføres, og at dette var nødvendig for å etterleve krav om bekjempelse av lakselus. Avlusing var den minst belastende løsningen for flest antall fisk, og for fisken i nærliggende anlegg, mener de.
Mattilsynet står likevel på sitt: «Det er oppdretters ansvar å sette inn tiltak mot lakselus tidlig nok, og å bygge en sterk beredskap som tar høyde for uforutsette situasjoner. [..] Det er ikke slik at man kan bryte det ene regelverket for å følge et annet, utifra en avveining av interesser. Dyrevelferdsloven gjelder for alle arter, både laks og rensefisk, og dere har ansvar for å finne løsninger som ivaretar velferden til all fisk,» skriver de i vedtaket.
Mattilsynet konkluderer med at Cargill har brutt dyrevelferdsloven, og at overtredelsen var grov, da «behandling av rensefisken har medført unødig lidelse og død for et stort antall fisk.»
Les også: Måsøval ilagt bot på nær to millioner kroner: – Spesiell og risikofylt situasjon