Bygger seg opp med egen smolt

Nyheter
1455

Canadiske Cooke Aquaculture er verdens femte største lakseoppdretter. Men grunnet en ganske så mediesky kommunikasjonsstrategi, har familieselskapet gjennomgående styrt unna avisoverskriftene.

Av et totalt slaktevolum på omlag 100.000 tonn, kommer 22.000 tonn fra selskapets anlegg i Skottland.

Administrerende direktør Glenn Cooke gikk inn i det europeiske laksemarkedet ved kjøpet av Marine Harvests Meridian-konsesjoner. Dette var den skotske oppdrettsvirksomhet som fulgte med oppkjøpet av Morpol. Av konkurransemessige årsaker måtte Marine Harvest avhende Meridian, og da var ikke Cooke vond å be. Morpol, på sin side, hadde skaffet seg konsesjonene ved oppkjøpet av børsnoterte Marine Farms, bygget opp og drevet av bergenseren Bjørn Myrseth.

RAS
Det er et fullblods resirkuleringsanlegg Cooke har sikret seg på tettstedet Furnace ved Loch Fyne. Vannforsyningene sikres ved 98 prosent resirkulering.

– Dette er faktisk hele vanninntaket, sier Andy Young, og peker på en liten spring med sildrende vann.

Vanninntaket til RAS-anlegget i Furnace.

Den engelske klekkerisjefen følger nøye med på driften.

– Vi tester vannet hver dag, om ikke to ganger for dagen. Vi sjekker for alt: PH, hardhet, salinitet, temperatur etc.

Vannet er så rent at det gir nærmest et skinn av blått. RAS-anlegget er utsyrt med alle nødvendige filtre: Trommelfilter, biofilter og UV-filter. For å fjerne CO2, feces (til gjødsel) og ammoniakk.

Hobby
I gangen i kontorlokalene står et lite aquarium. Her er det fiskeoppdrett som gjelder. Også på hobbybasis.

Solen glitrer i Loch Fyne. På nedsiden av klekkeriet løper en pir ut med en slange for overføring av smolt til brønnbåt. Det er ikke hverdagskost i Skottland. De aller fleste smoltanlegg her ligger godt inne på land, og oppdretterne er avhengige av tankbiler for å få smolten ut.

Faktisk er det kun Cooke Aquaculture i Furnace og Grieg-eide Hjaltland på Shetland som har direkte tilgang til havet.

Her er 11 tanker totalt. Under dette taket har Cooke Aquaculture konsesjon til å produsere tre millioner smolt á 100 gram per år.

– Vi har hatt større fisk på anlegget – på mindre antall – og omvendt, forklarer Young til iLaks.

Egne anlegg
All smolten går til Cookes egne sjøanlegg.

– Vi har solgt en del til tredjepart tidligere, men nå går alt til oss selv, sier daglig leder Colin Blair.

Selskapets sjøanlegg ligger et godt stykke unna, nærmere bestemt på Orknøyene og Shetland.

– Vi håndvaksinerer fisken, 120.000 fisk per dag for ett team, sier Young.

Nå er det imidlertid lav aktivitet. Det er en mellomperiode, hvor mannskapet konsentrerer seg om å vaske ut, gjøre mindre reparasjoner og vedlikeholdsarbeid.

– Nå er det rolig. Toppen i aktiviteten nås i august-september, sier Blair.

Skreddersøm
Ved tankene ligger noen EWOS-sekker stablet på en palle. EWOS-fôret blir brukt til yngelen, mens den større fisken går på Skrettings skreddersydde resirkuleringsdiett.

– Vi bruker mest Skretting, sier Young om fôringen.

Han kikker ned i ett av karene, hvor 2,5 grams yngel svømmer rundt.

– Disse er faktisk islandske, fra Stofnfiskur. Her er 170.000 stykker, sier Young.

I klekkeriet står det nå 1,5 millioner lakseegg. Young legger til at de også kjøper rogn fra Landcatch, det eneste skotske avlselskapet.

– Vi vil også bringe inn noe fra Marine Harvest. Da vil vi ha 2,5 millioner rogn i anlegget.