Bygger filetfabrikk på Eidsvoll

Nyheter
0

1814 Salmon investerer 100 millioner kroner.

Rundt 60 nye arbeidsplasser vil stå klare i Eidsvoll kommune de neste årene. Over nyåret står 1814 Salmon sin toppmoderne filetlinje for laks ferdig, fremgår det av en pressemelding.

Fabrikken vil etableres i de gamle lokalene til Smedstuen på Dal. Der det tidligere ble produsert kjøtt og vilt- produkter av høy kvalitet, skal det nå fileteres laks.

Før anlegget kan settes i drift, må det gjennom en betydelig ombygging. Prosjektet har en kostnadsramme på rundt 100 millioner kroner, og anlegget skal etter planen skal være i gang første kvartal 2023.

Fabrikken utrustes med teknologi og programvare fra Marel, som er ledende leverandør av utstyr til fiskeindustrien.

Det er de nordnorske sjømataktørene Kvarøy Salmon og Fram Seafood, samt investeringsselskapet Nyhamn, som er sammen om denne etableringen. Styreleder er Alf- Gøran Knutsen, som også er daglig leder for Kvarøy Fiskeoppdrett.

– I et bærekraftperspektiv er 1814 Salmon bra for oss. Ikke bare tar vi ned avtrykket vårt enda mer, men vi får også anledning til å skape flere lokale arbeidsplasser i Norge. Det syns vi er viktig å få til når vi har muligheten, sier Knutsen.

Hans Marius Martinsen i Marel gleder seg over at deres teknologi er med på å bidra til å skape flere arbeidsplasser.

– Vi i Marel er veldig stolt over å bli valgt som leverandør til 1814 Salmons hypermoderne filetfabrikk. Det er særdeles gledelig at vi nå har kommet til et punkt hvor automasjonsgraden er så høy, at det lønner seg å ta arbeidsplasser hjem til Norge. I partnerskap med vår kunde transformerer vi hvordan framtidens sjømat blir produsert, sier Martinsen.

Med maskinene fra Marel vil man i enda høyere grad kunne utnytte plussproduktene fra filetproduksjonen.

– Høy utnyttelsesgrad av råvaren er viktig for å ta ned matsvinnet i verdikjeden, noe som er viktig for oss. Det er derfor en mulighet vi kommer til å forfølge, avslutter Knutsen.