Bygger eget brand: Slik vil Seaborn differensiere ørret fra laks

Nyheter
0

Sashimi av ørret og bobler av spansk Cava. Seaborn sparte ikke på konfekten da selskapet lanserte sin egen merkevare under Barcelona-messen tirsdag.

– Vi har valgt å ha en satsing på ørret fordi vi visste at vi fikk et økt volum på ørret, ettersom tre av våre eiere er ørretoppdrettere, forteller Dorthe L. Christophersen, commercial manager for ørret i Seaborn.

De tre ørretoppdretterne på eiersiden i milliardeksportøren Seaborn er Osland, Tombre og Steinvik.

Forskjell
– En del av strategien ved å starte et eget ørretteam var å ha 100 prosent fokus på markedsføring og salg av ørret var at vi ønsket å differensiere ørreten fra laksen. Det er mange som ikke vet forskjell på laks og ørret. Og for at vi kan markere oss som en ledende ørreteksportør, sier hun til iLaks.

Med en totalomsetning på ti milliarder kroner er det få, om noen, større uavhengige og ikke-integrerte eksportører av laks og ørret enn nettopp Seaborn.

En del av arbeidet med differensiering vil skje med det nye brandet “Seaborn Silver”.

– Når kundene får kassene merket med ørret, ser de det lettere. Vi vil oppnå en større kunnskap om ørret ute i markedet. Ofte ser en i Asia at en blander ørret eller laks, og mange retailkjeder selger under salmon trout. Vi ønsker en større kunnskap om ørret. Målsetningen er at vi skal ha de kundene i porteføljen vår som velger det som ørret – og ikke fordi de bytter mellom ørret og laks på grunn av pris.

Ikke lillesøster
– Vi prøver å løfte opp verdien av et produkt som er et gourmetprodukt. Det er mange som setter pris på denne kvaliteten i både HORECA og retatilsegmentet. For de kan leve godt sammen. Den kan ikke betraktet som lillesøster – den skal få den plassen den fortjener, sier Maria “Lupe” G. E. Barroso, salgs- og markedsdirektør i Seaborn.

Flere markeder er særlig tunge på ørret.

– Thailand har vokst voldsomt på ørret. Også USA tar mye. Malaysia og indonesia vokser også. Og så ønsker vi å bli mindre sårbare på Øst-Europa, det er markeder som ofte bytter mellom laks og ørret. I tillegg vil vi ha mer ørret inn mot Europa, for eksempel Spania, Italia og England. Det er stort potensiale i det europeiske markedet også. Men det trenger en selvsagt å markedsføre, fortsetter Christophersen.

– Vil dere også med merkevaresatsingen oppnå økt lojalitet og dermed potensielt en merpris på fisken?

– Ja, det er det som er målet. Vi vil vise at vi er en seriøs aktør som kan levere 52 uker i året. Vi har en styrke ved å ha egen ørret gjennom egen adminstrasjon. Ørret har mindre produksjonsproblemer, mindre sykdom og lavere dødelighet. Fargen er det fremste argumentet, den røde fargen, og det at den er fast og fin. Grunnen til at vi velger navnet Silver er at den er så sølvblank, en gjenkjennende faktor, sier hun.

– Jeg ønsker at kunder skal velge ørret, med med de kvaliteter den har, fremfor å bytte mellom laks og ørret. En trenger å styrke satsingen på identiteten ørret, avslutter Christophersen.