Bulandet Miljøfisk har startet monteringen av 28 slike oppdrettskar

Nyheter
0

Nå reises det landbaserte oppdrettsanlegget.

De har allerede hentet inn 213 millioner kroner i egenkapital og lån for å realisere oppdrettsprosjektet i øyriket en kort båttur sørvest for Florø. Sist uke startet monteringen av de fire første komposittkarene som har en diameter på 24 meter og en dybde på ni meter.

Etter planen skal første utsetting av fisk skje våren 2022.

Bulandet Miljøfisk skal ha 28 store oppdrettskar til sitt nyskapende, landbaserte oppdrettsanlegg.

Satt sammen
– Med sitt unike konsept, er Bulandet Miljøfisk en fremtidsrettet aktør som vi er svært glade for å få samarbeide med, sier konsernsjef Håvard Haanes i Entec Group til iLaks.

F.v. Knut Eikeland (styrelder Bulandet Miøjøfisk), Hans Cato Haddal (daglig leder Bulandet Miljøfisk), Håvard Haanes (konsernsjef Entec) og Tore-Jakob Reite (daglig leder Brimer Servitech). Foto: Entec

Komponentene til oppdrettskarene er produsert på Kvamsøy på Sunnmøre, og blir satt sammen på Bulandet. I pilotfasen skal fire kar installeres i anlegget, med leveranser av ytterligere 24 kar i første byggetrinn. Til sammen tilsvarer dette et volum på 100.000 kubikkmeter.

Les også: De sikter på 20.000 tonn laks på land. Men først vil Bulandet Miljøfisk bli god på postsmolt

Bulandet Miljøfisk sitt anlegg er bygget ned i grunnen for å redusere pumpekostnader. I første byggetrinn skal vannet hentes på 40-50 meter dyp slik at en oppnår jevn vanntemperatur hele året og unngår lus og sykdommer. I anlegget skal det både produseres postsmolt opp til en kilo, og fisk som føres helt frem til slaktevekt på cirka fem kilo.

Trimmet
– Den spesialutviklede gjennomstrømmingsteknologien gjør at fisken blir trimmet i et strømsatt miljø som utvikler en sterk hjertemuskulatur og god kondisjon. Målet vårt er å produsere en sprek og sunn laks fra Norges vestligste fiskevær, sier daglig leder Hans Cato Haddal i Bulandet Miljøfisk.

– Vi har valgt komposittkar fra Entec fordi de både er vedlikeholdsfrie og lettere å rengjøre enn andre kar. Samtidig er vi, som Entec, opptatt av miljø- og bærekraft, og vi har stor sans for måten de finner gode løsninger i samarbeid med kunden. For Bulandet som bygger noe i et øysamfunn så lang vest i Norge som det er mulig å komme er det av stor verdi å arbeide med leverandører fra Kvamsøya som vet nøyaktig hva dette vil si, og som er villig til å gå en ekstra mil om det trengs, sier Haddal.

Foto: Entec