Bruker vann fra lakseegg i hudpleie

Nyheter
618

– Dette startet i Fusa, gjennom en tidligere direktør i Bolaks som av alle ting fant ut at vi skulle lage kosmetikk av fisk, sier tidligere professor Bernt Walther til Sysla.

Han begynte å forske på laksens klekkevæske allerede på 90-tallet.

– Det var et paradoksalt fenomen at de som satt med hendene i timevis i kaldt vann og sorterte egg fikk vakker hud i stedet for rød og svollen hud. Grunnen er at de ble utsatt for stoffet vi har isolert og patentert, sier Walther, som i dag er forskningssjef i Aqua Bio Technology.

Stoffet han fant var enzymet Zonase, som bryter ned proteiner i lakselarvens eggeskall.

FAKTA

Aqua Bio Technology

  • Etablert i Bergen i 2000 med utgangspunkt i forskning fra Universitetet i Bergen.
  • Har vært notert på Oslo Axess, Oslo Børs sin markedsplass for mindre selskaper, siden 2008.
  • Har fem ansatte, to i Bergen og tre i Oslo.
  • Underveis har selskapet fått støtte fra både Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Går i pluss

I dag har Aqua Bio Technology avtaler med to amerikanske kosmetikkselskaper, som bruker produktene i sine hudpleieserier. I 2012 gikk Aqua Bio Technology for første gang i pluss, og det har de gjort siden.

– Vi har levert svarte tall i 2013, 2014 og 2015, og har planer om å gjøre det i 2016, sier adm. direktør Arvid Lindberg.

Resultatene for hele 2015 er ikke presentert, men etter årets første ni måneder var resultat etter skatt 10,2 millioner kroner, mot null året før.

– I 2014 hadde vi en rettskonflikt i USA som krevde mye kostnader. Vi gjorde et forlik den sommeren, og selv om vi unngikk store rettskostnader, krevde det en god slump penger. For et lite selskap som oss betyr noen millioner ekstra i kostnader en vesentlig økning, sier Lindberg.

Tvisten var med amerikanske Restorsea, som hevdet at selskapets eksklusive rettigheter til Aqua Bio Technologys ingrediens for hudpleieprodukter, Aquabeautine XL, var krenket. Partene ble enige, og fortsatte samarbeidet.

Fra Bergen til Oslo

Lageret med klekkevæske, som leveres fra oppdrettsselskapet Bolaks, står i Bergen. Selskapet hadde lenge hovedkontor i byen, men har nå flyttet til Oslo. Ifølge direktøren var det av praktiske årsaker.

– Vi er børsnotert, som krever god og løpende kontakt med investorer. I tillegg bor tre av oss i Oslo, og vi har lenge hatt et avdelingskontor på Fornebu, der tre av oss har vært, mens to har vært på laboratoriet i Bergen. Dermed fant vi det hensiktsmessig å rute adressen hit hvor administrasjonen sitter.

Vil utvide

Nå planlegger Aqua Bio Technology å utvide med nye produkter med en annen opprinnelse enn restråstoff fra fiskeindustrien.

– Vi kan litt om det å bygge bro mellom vitenskapelige miljøer og kommersielle markeder. Siden vi har den kunnskapen og erfaringen vil vi utvide virksomheten ved å forsøke å innlisensiere andre teknologier, ikke bare fra Norge, men fra lignende miljøer i utlandet, sier Lindberg.

Blir det avtaler med utenlandske forskningsmiljøer, åpner han for å etablere nye kontorer der.