Havforskningsinstituttet investerer vel tre millioner kroner i fotograferingssystemet Deep Vision, som gjenkjenner og tar mål av fiskeartene som passerer gjennom trålen.
Forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» får blant annet sin egen fotoboks til kartlegging av marine ressurser på sørlige breddegrader, melder Havforskningsinstituttet (HI).
Forskningsinstituttet har samarbeidet tett med Deep Vision om utviklingen av systemet.
– Etter mange års teknologiutvikling og testing i felt er Deep Vision godt tilpasset våre behov. Dette innkjøpet kompletterer utstyret vi alt har tatt i bruk her hjemme, sier forskningsdirektør Geir Huse på Havforskingsinstituttet i en melding.
Til Afrika
Det avanserte kamerasystemet tar bilde av alt som passerer gjennom trålen, og kan brukes til å artsbestemme og lengdemåle fangsten.
Forretningsutvikler Hege Hammersland-White i Deep Vision sa nylig til Sysla at selskapet har fått sine første ordrer i år, nettopp til forskningsfartøy.
All informasjon fra systemet blir videresendt digitalt. Teknologien vant miljøprisen på fiskerimessen NorFishing i 2016.
«Dr. Fridtjof Nansen» opererer i Afrika, og er utrustet for å bistå utviklingsland i å etablere økosystembasert fiskeriforvaltning. Skipet var så vidt innom Norge tidligere i år.
– Enormt potensial
I norske farvann kommer HI i første omgang til å bruke Deep Vision på akustiske mengdemålingstokt i Norskehavet.
– Deep Vision er et godt eksempel på vellykket samarbeid mellom forskning og næringsliv. Det er vel 100 forskningsskip i verden som kan ha nytte av dette utstyret. På sikt kan teknologien også tas i bruk av kommersielle fiskefartøy, seier Geir Huse.
Bergensbedriften Deep Vision har i årevis jobbet med å utvikle en undervanns kamerateknologi som gjør det mulig å måle fisk og fiskebestander under vann. Foreløpig satser Deep Vision på forskning og fiskeri.
– Det er et enormt potensial innen fiskeri for et sånt produkt, hele verdensmarkedet, sa Helge Hammersland, daglig leder i Scantrol, søsterselskapet til Deep Vision til Sysla i august.