Bruker offshore-teknologi i oppdrettsnæringen

Nyheter
1222

Opprinnelig var offshoreindustrien hovedmarkedet. I dag har iTecSolutions Systems & Services utvidet sitt marked. De er fem ansatte, og er klare for å hyre flere. Fra sine lokaler ved Tollbodbrygga i Flekkefjord, har selskapet et moderne kontor med ingeniører og teknisk personell. De retter nå blikket mot oppdrettsnæringens over 1.000 bedrifter i Norge.

– Det har vært en reduksjon i aktiviteten i Nordsjøen. Det er det flere firmaer som har fått erfare i senere tid. Vi har gått fra å ha hovedfokus på offshoreindustrien til å utvide vårt satsingsområde til havbruksnæringen, forklarer daglig leder Svein Kenneth Krossli.


Fakta

iTecSolutions Systems & Services eies av Langset AS i Molde. Langset består av 17 firmaer med til sammen cirka 500 ansatte. Langsets strategi er å benytte iTecSolutions Systems & Services til å utvikle og få ny teknologi ut på markedet, og til å kunne etablere seg innenfor nye forretningsområder.

– Vi er likevel fortsatt inne i det markedet med flere kontrakter, og har i dag prosjekter i Nordsjøen og i Mexicogolfen.

Går dypt
Kameraet brukes til å utføre dimensjonsmålinger av strukturer og utstyr under vann, og kan operere ned til 1.500 meters dybde. Det viser forhold og dimensjoner i detalj. De millimeterpresise målingene brukes blant annet til å generere 3D-modeller av eksisterende utstyr, til hjelp både ved reparasjoner og nyinstallasjoner.

Det er den samme teknologien man nå videreutvikler og gjør tilgjengelig for havbruksindustrien.

BIOMASSEMÅLING: Selskapet satser nå for fullt på det nyutviklede BIO3000-kameraet som kan måle biomassen til fisk.

Kameraet kan blant annet måle fiskens størrelse og vekt, og finne antall fisk i hver vektklasse. Teknologien i BIO3000-kameraet er videreutviklet fra Investigator-kameraet, og skal nå brukes til å overvåke, filme og måle i første omgang laks og deretter annen oppdrettsfisk.

Biomasse
– Det nye BIO3000-kameraet kan måle nøyaktig størrelse og biomasse på fisken, og vi jobber nå med å få ferdigstilt software som skal behandle dataen vi får fra kameraet, og er i en testfase for justering og kalibrering av softwaren forklarer Krossli.

– BIO3000-kamerateknologien har kapasitet til å måle én fisk i sekundet. Man får dermed målt fisken mye raskere enn i dag og måler et stort antall fisk. Slik vil oppdretterne få nøyaktig informasjon om fiskens vekt inn mot slakting og videresalg.

– Etter brukeren har plassert kameraet i merden og slått det på, vil hele måleprosessen være helautomatisk. Etter endt måling vil brukeren kunne hente ut alle de rapporter han ønsker, forsetter Krossli.

Bestillinger
I satsingen inn mot oppdrettsnæringen har selskapet flere samarbeidspartnere som stiller sine lokale anlegg til disposisjon for testing og optimalisering. iTecSolutions Systems & Services er i full gang med innsalget av BIO3000-kameraet til havbruksnæringen, og har allerede fått flere forhåndsbestillinger.

DETEKSJON AV LAKSELUS: I tillegg til Biomassemåling holder iTecSolutions Systems & Services på å undersøke muligheten til videreutvikle softwaren til BIO3000 kamera for å kunne detektere lakselus, altså kunne telle antall lakselus og registrere hvor stor prosent andel av laksen som er dekket av lus.

– Dette vil bli ny og effektiv måte å telle lusen på, da oppdrettere i dag må ta laksen opp av merdene for å telle lusen. Noe som er arbeidskrevende og stressende for laksen, forklarer Krossli.

– Denne prosessen vil også bli automatisk, og alt av data blir presentert daglig på en rapport til oppdretteren.

Først ser de på potensialet i hjemlandet. I neste omgang er strategien klar, da vil de utvide til resten av verden.

– Det ligger i kortene at vi har mulighet for ekspansjon. Vi må derfor styrke vår virksomhet ved å ansette folk på salg, service og support, påpeker Krossli.

Testbasseng
iTecSolutions Systems & Services har lokaler i Flekkefjord, hvor de har kontorer, lager og testbasseng for sammenstilling, testing og kalibrering av kameraene. Selskapet eies av Langset i Molde.

De ansatte i selskapet kommer alle fra offshore-bransjen.
– Vi har ingeniører og teknisk personell her i Flekkefjord, men har også tilgang på ingeniørkompetanse fra andre selskaper i Langset AS. Vi nyttiggjør oss av kompetanse fra dem og ser det som en stor fordel å ha et stort firma i ryggen med tanke på type personell og ressurser.

– Ikke minst er det en fordel for oss at Langset er representert langs hele kysten fra Flekkefjord i sør til Hammerfest i Nord, når det gjelder service og support.

– Det er få oppdrettere som har sine anlegg ved en flyplass, og for oss er det svært viktig at vi er i stand til å betjene markedet på en effektiv og god måte med tanke på service og oppfølging, forklarer Krossli.

Gjennom Langset sine selskaper, kan de også levere andre typer servicer til offshore og oppdrettsnæringen som modifikasjoner, reparasjoner og nybygg innen mekaniske og elektriske disipliner.