Hrognkelsi, står det på skiltet ved inngangspartiet.
Lusedreperen rognkjeks er blitt en ny og viktig art i norsk oppdrettsnæring. Så også på Island.
Artig
– Jeg synes det er så artig å drive med rognkjeks. Jeg har holdt lenge på med bare en art, og så kommer disse smukke fiskene, sier Jonas Jonassen til iLaks.
Islendingen leder avlselskapet Stofnfiskur. Foruten storsatsingen på laks, med fire store stamfiskanlegg, har selskapet også to rognkjeksproduserende anlegg. Det ene ligger ved Hafnir, en kort biltur sørvest for Reykjavik.
Her drives avl, men også oppdrett av rognkjeks.
To millioner neste år
Utenfor anlegget står en hvit container med Stofnfiskurs logo påklistret på sidene. I år sendes 1,7 millioner rognkjeks ut med containere. Markedene er Færøyene og Skottland.
– Vi skal selge opptil to millioner rognkjeks til Færøyene neste år. Vi har drevet med salg mot Færøyene i over ti år. Fisken er 20-25 gram når vi sender den, forklarer Jonassen.
Rognkjeksen er både uredd og robust. Fem-seks centimeter lange fisk kan enkelt plukkes for hånd rett opp av tankene, og den Nemo-lignende rognkjeksen poserer gjerne for fotografen.
Rognkall
Noen av dem er røde.
– Det er hannfisk. Når de blir kjønnsmodne blir de røde, forklarer Ragnar Ingi Danner, som er røkter ved anlegget.
Stofnfiskur tenker som et serviceselskap: De vil sørge for rask tilvekst for laksen, levere lusesterk fisk og supplere denne med rognkjeks. Fire batcher med rognkjeks produseres hvert år. Det er en halv million i hver batch.
– Fra rogn til 25 gram tar det syv måneder. Det er 350.000 her inne. Og vi har over en million i den andre hallen, forklarer Jonassen
– Hvorfor lykkes vi [med rognkjeks] på Island? sprø han retorisk, før han selv svarer: – Vi tror at vårt borehullvann er patogenfritt og godt for å oppdrette rognkjeks.