Tre lokaliteter, ni kilometer sjøkabel og mer enn 85 prosent reduksjon i energikostnader. Ballangen Sjøfarm kan vise til store besparelser når de går fra dieseldrift til fornybar energi på fôrflåtene sine.
– Det har vært et stort prosjekt for oss i Ballangen Sjøfarm å etablere landstrøm til lokalitetene våre, og det gode samarbeidet med NTE har vært viktig for oss, sier Vegard Aspelund, som er prosjektleder hos Ballangen Sjøfarm.
Ballangen Sjøfarm har fem lokaliteter i Ofotfjorden, som ligger i Nordland fylke, og produserer 10.000 tonn laks hvert år. Ofotfjorden er velegnet til oppdrett både fordi det er gode strømforhold og god vannutskifting, men også fordi det er en dyp fjord; med dybder på mer enn 500 meter. Og nettopp dybden har gjort elektrifiseringen til et mer komplekst prosjekt enn vanlig.
Utfordrende
– Det har vært en utfordrende fjord å installere i, forteller prosjektleder Rune Skaufel i NTE. – Etter å ha prosjektert over 100 landstrømanlegg, har vi heldigvis fått god erfaring med hvordan det kan løses på en smidig måte.
Når Ballangen Sjøfarm nå går over fra diesel til landstrøm, reduserer de energikostnadene med mer enn 85 prosent. Reduksjonen ved de tre lokalitetene tilsvarer til sammen 700.000 liter diesel; eller 240.000 liter diesel per generasjon produsert laks. Det tilsvarer rundt 1.860 tonn CO2-ekvivalenter.
– Vi har store lokaliteter; den største med en øvre grense på 7.000 tonn, og det har gått med mye diesel på å drifte dem, sier Aspelund. – I tillegg til det økonomiske aspektet og at vi reduserer både diesel- og motoroljeforbruket vårt dramatisk, har vi fått en mer effektiv drift. Nå har vi nok effekt ute på flåtene til at vi kan lade hybridbåter og elektriske båter, fôre og ha tilstrekkelig godt lys til å bruke elektrisk utstyr som luselasere – for å nevne noe.
Avstand
Flere av lokalitetene til Ballangen Sjøfarm ligger et godt stykke fra land.
– Hvis avstanden fra land til lokaliteten er på mer enn én kilometer, anbefaler vi høyspent fremfor lavspent, men man må også se på det totale forbruket, forklarer Jakob Krogsrud, som er avdelingsleder for Havbruk i NTE. – Høyspentledningene sikrer at lokalitetene får god nok spenningskvalitet og tilstrekkelig effekt.
Sammen med Kraftmontasjen har NTE utviklet egne høyspentløsninger; med av- og påkoblingsskap på flåtekanten og høyspentskap i egne høyspentrom som ivaretar sikkerheten til de som er ombord på flåtene. Løsningen passer like godt på stålflåter som på betongflåter.
Høyspentløsningen betyr at det legges dobbelt stålarmerte sjøkabler fra en nettstasjon på land og ut til lokaliteten. NTE er opptatt av å redusere naturinngrep, og skjuler kablene så godt det lar seg gjøre. Landstrømanleggene er svært solide og vil ha lang levetid.
– I tillegg til det utmerkede samarbeidet med Ballangen Sjøfarm, har vi samarbeidet og nytt godt av kompetansen til Kraftmontasjen, nettselskapet Noranett og Seaworks som har lagt sjøkablene, sier Skaufel i NTE. – Ikke bare har Ballangen Sjøfarm redusert klimafotavtrykket sitt betydelig med elektrifiseringen, men nå som de har økt kapasiteten har de tatt sjumilssteg og rigget seg for fremtidens driftsformer.