Fiskeridirektoratet mener Sølvtrans har brutt regelverket. Brønnbåtrederiet legger seg flate og sier at de tar rømmingene på “største alvor.”
Fiskeridirektoratet har ilagt Sølvtrans Rederi et overtredelsesgebyr på 575 245 kroner. Det kommer frem i et vedtak som iLaks har fått innsyn i.
Bakgrunnen er to rømmingshendelser fra brønnbåter i november 2022 og august 2023.
Direktoratet viser til det de beskriver som alvorlige brudd på akvakulturloven og tilhørende forskrifter, og peker blant annet på svikt i prosedyrer, sen varsling og manglende beredskapsplaner.
“Her dreier det seg om åpenbare og sentrale risikoer, med opplagt fare for miljøpåvirkning ved rømming. Fiskeridirektoratet konkluderer med at det er opplagt at aktiviteten ble gjennomført på en måte som var miljømessig uforsvarlig”, står det i vedtaket.
To rømminger
Den første hendelsen fant sted 20. november 2022 ved lossing av fisk fra MS “Aqua Homborøy” ved MOWIs lokalitet Heggvika i Hitra kommune.
Fisken rømte ut gjennom en usikret åpning i skutesiden, etter at en treveisventil ble betjent feil av en person under opplæring, ifølge en sikkerhetsrapport fra Sølvtrans.
I rømmingsmeldingen fra MOWI ble det anslått at rundt en til ti individer rømte. Det ble gjennomført gjenfangst, men ingen av dem ble registrert fanget.
Den andre hendelsen skjedde 15. august 2023 da MS “Aqua Havsøy” skulle flytte fisk internt i et oppdrettsanlegg. Det kommer ikke frem i vedtaket hvilken lokalitet det er snakk om.
Fisken rømte ut gjennom en losseslange som manglet sikringsnett. En ventil sto i feil posisjon, og sikringen på dekk ble ansett som utilstrekkelig av Fiskeridirektoratet.
Søvtrans sendte melding om rømmingen rundt ti timer etter hendelsen, og anslo at mellom en til ti individer hadde rømt, mens anslaget fra oppdretteren var ti til hundre individer. Ingen av dem ble registrert gjenfanget.
Les også: Slik gikk det med hoffleverandøren til Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm
– Følger opp til punkt og prikke
Head of communications i Sølvtrans, Harald Tom Nesvik, sier til iLaks at selskapet har stor oppmerksomhet på rømmingssikkerhet.

– For oss som selskap er all form for rømming noe vi jobber aller mest for å unngå. Dette står høyest på vår dagsorden, og vi setter inn alle ressurser for å ivareta biosikkerhet og fiskehelse, sier Nesvik.
– Vi følger dette opp til punkt og prikke og iverksetter tiltak for å følge opp båtene og personellet. Vi skal lære av slike uønskede hendelser og tar dette på største alvor, legger han til.
Ifølge Nesvik var det uenighet om hvem som hadde ansvaret for å varsle om rømmingene, noe som førte til forsinket melding til Fiskeridirektoratet.
– Vi etablerer nå rutiner for dette, slik at vi fanger opp slike forhold, sier han.
Påpekt tidligere
I vedtaket trekker Fiskeridirektoratet fram at lignende sikkerhetsavvik er registrert hos Sølvtrans tidligere – både i 2016 og 2018. Rederiet hadde heller ikke en tilfredsstillende beredskapsplan på plass ved tidspunktet for hendelsene, skriver direktoratet i vedtaket.
Likevel viser direktoratet til at Sølvtrans nå har etablert en egen beredskapsplan og gjennomført tiltak. Overtredelsesgebyret skal ifølge vedtaket ha en preventiv effekt og bidra til å styrke etterlevelsen av regelverket i næringen.
– Dette er ekstremt viktig for oss. Vi skal alltid være «top notch» når det kommer til slike ting, avslutter Nesvik.
Les også: – Miljøfleksibilitets-ordningen må effektueres, uavhengig av hva som skjer