Brennhett jobbmarked: – Vi vil se sterkere konkurranse om de gode kandidatene

Nyheter
0

ManpowerGroups nyeste arbeidsmarkedsundersøkelse viser rekordhøy etterspørsel etter arbeidskraft i første kvartal av 2022. Seafood People ser et gap mellom kompetansen arbeidsgiverne etterspør og den arbeidstakerne tilbyr.

Siden 2003 har bemanningsselskapet ManpowerGroup hvert kvartal spurt norske arbeidsgivere om hvilke bemanningsutsikter de har for det kvartalet vi går inn i. Den nyeste undersøkelsen, gjennomført blant 755 arbeidsgivere, tyder på den høyeste etterspørselen etter arbeidskraft siden undersøkelsen begynte.

47 prosent av arbeidsgiverne svarer at de skal ansatte flere, mot 17 prosent som svarer at de skal bemanne ned. Når man korrigerer for sesongvariasjoner, betyr det at 32 prosentpoeng flere arbeidsgivere skal bemanne opp enn ned. Det er de høyeste såkalte netto bemanningsutsiktene som er målt i Norge, og det femte kvartalet på rad med positive bemanningsutsikter.

Vokst kraftig
Undersøkelsen er utført i november, før de siste smitteverntiltakene ble innført. Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge, tror arbeidsgivere ville vært mindre optimistiske hvis undersøkelsen ble utført i dag.

– Samtidig viser tallene at mye går bra i norsk økonomi. Mange bransjer, som IT- og teknologibransjen, har vokst kraftig på tross av nedstenginger og hjemmekontor, og det er fortsatt skyhøy etterspørsel etter medarbeidere med IT-bakgrunn. Vi får håpe at samfunnets nyvunne erfaring med smittevern gjør at siste bølge blir kortvarig, sier hun.

Selv om arbeidsmarkedet i stor grad har kommet seg etter krisen, står mange fremdeles utenfor jobbmarkedet. Ifølge Nav var det 119.000 arbeidstakere som var helt eller delvis arbeidsledige eller på arbeidsmarkedstiltak i november. Likevel har mange arbeidsgivere problemer med rekrutteringen. 66 prosent meldte at de slet med å finne medarbeidere med riktig kompetanse i ManpowerGroups undersøkelse fra forrige kvartal.

Et paradoks
– Paradoksalt nok har deler av arbeidslivet et enormt behov for flere ansatte, samtidig som mange sliter med å få jobb. Det skyldes at talentgapet, altså avstanden mellom kompetansen arbeidsgiverne etterspør og den arbeidstakerne tilbyr, bare blitt større under pandemien. Arbeidslivet utvikler seg raskere enn utdanningsinstitusjonene, sier Brath.

Lene Faye Jordan-Johannessen, partner i Seafood People

Også innen oppdrettsnæringen er det høy etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft nå. Lene Faye Jordan-Johannessen, partner i Seafood People, registrerer at det er økt etterspørsel og at mange bedrifter i sjømatnæringen ønsker å ansette flere, men at den riktige kompetansen ofte er krevende å finne.

Hun tror vi vil se sterkere konkurranse om de gode kandidatene.

Gap
– Det er et gap mellom hva som er tilgjengelig og hvilke behov bedriftene har. Hvordan dette kan løses er jeg usikker på, men tenker det må være mer fokus på utdannelser som vi trenger videre i næringen og, som Manpower konkluderer med, at utdanningsinstitusjonene må henge med, sier Lene Faye Jordan-Johannessen til iLaks.

– Men også at næringen må være villig til å ta inn mennesker med erfaring fra andre bransjer og annen kompetanse og ha fokus også på å lære de oppdrett. Employer branding blir viktig. Og hvis man i tillegg ønsker å bidra til å øke opplæring og innføring i ny bransje tenker vi det vil være en god kombinasjon, fortsetter hun.

Jordan-Johannessen presiserer at Seafood People ikke jobber med bemanning, men med rekruttering til faste stillinger.