Bravo-Håkon til topps på Mount Everest

Nyheter
1936

Fusingen, som til daglig jobber i eksportfirmaet Bravo Seafood i Florø, nådde toppen, på 8.848 m.o.h., sammen med bergenseren Mats Steinsland søndag.

Det var Bergens Tidende som først omtalte tindebestigningen.

Store drøm
«15. Mai Klokka 02.00 norsk tid stod jeg på toppen av Mount Everest, og min store drøm gikk i oppfyllelse. Turen har vært et eventyr, som jeg har vært privilegert til å få være med på. Jeg kommer aldri til å glemme soloppgangen vi fikk like under toppen. Fantastiske fjell dukket opp over alt, men føltes så små når du står på » jordas kjempe». Vakre minner som vil vare livet ut, skriver Håkon Åsvang på sin Facebook-side.

Åsvang hadde da, sammen med Mats Steinsland og hans fetter Tommy Steinsland, lagt ved Everest Basecamp siden slutten av april for å akklimatisere seg til de ekstreme forholdene i Himalaya.

Håkon Åsvang med Bravo Seafood-flagget på toppen av Mount Everest. Foto: Privat

Han har et godt treningsgrunnlag. De siste to år har Åsvang lagt bak seg toppturer til blant annet Store Skagastølstind (2.405 m.o.h.), Elbrus (5.642 m.o.h.) og Aconcagua (6.962 m.o.h.).

Energi
«Jeg vil også si tusen takk til alle som har motivert og inspirert meg både før og under turen. Har fått utrolig mange lykkeønskinger og fine ord. Det har gitt meg styrke og energi til å greie dette. Det er lett å glemme de tøffe dagene, når en har nådd målet, og nyter livet i Basecamp», skrev Åsvang på sin Facebook-side mandag.

Det var slett ingen ufarlig oppgave vestlandstrioen la ut på. Mer enn 250 mennesker har mistet livet i forsøk på å bestige Everest. Fjellet er oppkalt etter sir George Everest, som var leder av kartleggingen av India og Himalaya i første halvdel av 1800-tallet.

Majestetisk utsikt over Himalaya. Foto: Håkon Åsvang