Brasils laksekonsum trues av oljesmell

Nyheter
485

Det er ikke bare Norge og Russland som har gjort seg avhengige av oljeinntekter. Idet oljeprisen har blitt halvert siden sommeren, truer dette også den økonomiske veksten til Brasil. Brasils svar på Statoil, Petrobras, produserer to millioner fat per dag på oljefeltene som i stor grad befinner seg i havet utenfor Rio de Janeiro.

Forgjeldet
Oljeprisfallet truer lønnsomheten i mange av feltene, for et selskap som er lastet opp med gjeld. Siden mai 2008 har Petrobras-aksjen falt 80 prosent. Petrobras, som har en rekke norske subsea- og offshoreselskaper blant sine leverandører, er verdens mest forgjeldede oljeselskap, med 170 milliarder dollar i gjeld ifølge E24. Flere kredittvurderingsbyråer har nå nedgradert selskapets gjeld til nær søppelstatus.

I forrige uke trakk selskapets konsernsjef Maria das Gracas Foster seg etter en større korrupsjonsskandale som også truer landets president Dilma Rousseff. Rousseff var nemlig styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010. Parallelt med problemene i Petrobras har også den brasilianske økonomien møtt en bråstopp med nullvekst i 2014.

Laksegrossist
Men Brasil er ikke bare en stor produsent av olje. Landet er også verdens sjette største kjøper av atlantisk laks, og forsynes i vesentlig grad av Chile. I løpet av et tiår har Brasil økt sine importvolumer så mye at landet truer USA som den største kjøper av chilensk laks. Logistikken til de store sushimarkedene i Sao Paulo, med lastebil fra Puerto Montt, er atskillig mer overkommelig og rimelig enn interkontinental flyfrakt.

Brasilianerne, som først og fremst er et kjøttspisende folk, har fremvist en forrykende importvekst og appetitt for chilensk laks det siste tiåret. Nær 100.000 tonn, snaue fem prosent av verdens konsum av atlantisk laks, ender opp på brasilianske bord. Nå truer Petrobras finansielle problemer både landets økonomiske vekst og kjøpekraft. Og med det trolig også folkets evne til å kjøpe høyt priset laks.

Laksetrøbbel for BRIC
Som en viktig del av de hurtigvoksende BRIC-landene (Brasil, Russland, India og Kina), har Brasil gått i front for å dra verdensøkonomien opp av gjørmen etter finanskrisen. Mens India ikke spiser nevneverdige kvanta av laks, er det mørke skyer for laksehandelen i alle de øvrige tre BRIC-landene.