Braanaas om trafikklys og risiko for biomassekutt: – Et Stasi-system

Nyheter
2078

Vil gå rettens vei hvis han må redusere biomasse på grunn av andre oppdretteres problemer.

Som tenåring hadde Ola Braanaas et akvarium stående på soverommet. Idag har han 1,2 millioner laks og ørret i merdene sine.

Selveste The New York Times har vært på besøk i Gulen, og de har utfordret fiskeoppdretteren om det nyinnførte trafikklyssystemet som er basert på at villaks og lakselus legger premissene for produksjonsvekst i oppdrett.

Stasi
Braanaas, eier av Firda Seafood, sier at det er rammeverk for å kontrollere lus, og at han vil gå til retten hvis han blir bedt om å redusere produksjonen på grunn av problemer fra andre oppdrettsanlegg i hans region. Det er et «Stasi-system», sier han med henvisning til det hemmelige politi i Øst-Tyskland.

Landets største lakseprodusent, Marine Harvest, er imilertid fornøyd med det nye systemet, og ønsker mer arbeid for å utvikle metodikken som brukes til å avgjøre når det er et problem som må løses.

Grådighet
Braanaas innrømmer at den norske lakseproduksjonsindustrien har «gjort mange feil». Men understreker at det var mange flere problemer i andre deler av verden, som Chile, der lav regulering lot «grådighet ta over. »

Som en selfmade forretningsmann hvis foreldre pantsatte sitt hjem for å hjelpe med å finansiere hans første oppdrettsanlegg, er Braanaas stolt av det selskapet han har bygget og av den sysselsetttingen han tilbyr i grisgrendte strøk. Og han mener at noen av hans kritikere er motivert av en sentimental ærbødighet for en bestemt fisk.

– I India har de de hellige kyr, reflekterer han over en øl. – I Norge er det den hellige (vill)laks.