Torsdag legger en offentlig arbeidsgruppe fram sin rapport om fiskeoppdrett på land. Konklusjonen er at det bør åpnes for gratis oppdrettskonsesjoner på land, skriver Sysla.no.
– Vi har levert en enstemmig rapport med klare råd til fiskeriministeren. Vi mener egne konsesjoner for matfiskoppdrett på land med bruk av sjøvann bør tildeles uten kostnader, og at det ikke bør være begrensninger i antall anlegg, sier Jens Christian Holm, utvalgets leder og direktør i Fiskeridirektoratet, i en pressemelding.
– Avgift til staten for landbaserte konsesjoner vil kunne være til hinder for lønnsomhet og konkurransekraft, sier Holm.
– Meget bra
Torbjørn Trondsen er professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitet i Tromsø. Han har forsket mye på landbaserte oppdrettsanlegg og er positiv til utvalgets forslag.
– Dette er meget bra. Personlig mener jeg at veksten i norsk oppdrettsnæring må komme på land, og jeg tror det ligger store muligheter der. Forslaget legger til rette for at dette kan bli realitet og gir grunnlag for økt vekst i norsk havbruk, sier Trondsen til Sysla.
Han peker på at landbasert oppdrett trolig vil kunne løse mange av miljøproblemene næringen står overfor i dag, blant annet når det gjelder lakselus.
– Nå er teknologien på plass og klar for å utvikles videre. I mange land er dette allerede hovedalternativet. Suksessen har foreløpig vært i sjøbasert oppdrett, men med all teknologi er det slik at det tar tid å optimalisere den. Slik var det også for havbasert oppdrett da den startet på 80-tallet, påpeker Trondsen.
– Næringen tar feil
– Oppdrett av fisk på land vil naturligvis bli litt dyrere enn i havet, men mine beregninger viser at det maksimalt vil være snakk om fem kroner per kilo. En bransje som har marginer på 25 kroner kiloet, tåler det.
I norsk oppdrettsnæring er landbaserte anlegg i stor grad sett på som en trussel. Trondsen mener det utgangspunktet er feil.
– Hovedargumentet fra næringen er at vi har et fortrinn til havs som vi må ta vare på. Problemstillingen er imidlertid ikke at vi skal flytte alt, men hvor vi skal kanalisere veksten. Vi vil få nye kombinasjoner av oppdrett i sjø og på land, sier professoren.
– Viktig politisk prosess
I Fredrikstad har administrerende direktør Erik Heim og Fredrikstad Seafood søkt om en FoU-konsesjon (forskning og utvikling red. anm.) for oppdrett av 3600 tonn fisk på land. Dersom den blir innvilget vil det være tidenes største konsesjon av sitt slag i Norge. Også han er positiv til forslaget.
– Siden vi har søkt FoU-konsesjon, gjelder ikke dette forslaget oss direkte. Utvalgets forslag handler om ordinære konsesjoner. Vi er likevel positive til dette og tror det vil være positivt for den langsiktige utviklingen av norsk havbruk, sier Heim.
– Det er viktig at Norge ser næringspolitisk på dette. Det er en viktig politisk prosess.
Heim tror likevel landsbasert oppdrett li stor skala ligger litt fram i tid.
– Vår holdning er at det er behov for mer forskning før oppdrett på land starter i virkelig stort omfang, sier han.