Børster støv av gamle landanlegg

Nyheter
859

En liten treflåte dupper på den krystallklare vannflaten ti meter under gangbroen. Det er en stilleflytende elv av brevann, smeltevann fra Islands store isbreer. Vannet holder en temperatur på 6,5 grader – året rundt.

– Dette er en ferskvannspumpe. Her er elven. Den trenger ikke filtreres, sier Gudmundur Gislason, styreformann i Ice Fish Farm, som eier 50 prosent av settefiskanlegget Isthor.

Les også: – Det har gått fort

Enorm elv
– Vi er svært heldige her med mye ferskvann. Det går en elv under her, vi pumper vann opp. Det er en enorm elv. Forskere sier det er nok drikkevann til alle mennesker på jorden. Undervannselven kommer fra de store isbreene lenger inne i landet.


Fiskeoppdretterne borer seg ned til vannkildene gjennom den porøse lavaen som dekker den sørvestlige delen av Island.

– Vi får 80 graders vann fra en annen kilde til å varme opp vannet til smolten. Det er en drøm for smolten, fortsetter Gislason. – Vi har også borehull til sjø. Etter smoltifisering på 100 gram setter vi den i saltvann.

Vanntilgangen til gjennomstrømningsanlegget er i praksis ubegrenset.

Les også: – Det er en enorm økning rett rundt hjørnet

Norsk kapital
Settefiskanlegget Isthor er 50/50 eid av de to lakseoppdretterne Arnarlax og Ice Fish Farm. Mens Arnarlax har fått med seg SalMar som stor aksjonær, er sistnevnte deleid av Midt Norsk Havbruk, gjennom selskapet MNH Holding. Selskapet ledes av Gudmundur Gislason, som sammen med sin far eier en tredjedel av aksjene.

– Vi produserer tre millioner smolt, med en gjennomsnittsvekt på 170 gram. 50 prosent går til vestfjordene, 50 prosent til østfjordene. Fisken fraktes med brønnbåt. Anlegget har drevet produksjon av smolt i seks år, forklarer Gislason.

Isthor ble opprinnelig bygget som et landbasert oppdrettsanlegg for matfisk av laks på begynnelsen av 1980-tallet. Det er plassert ved tettstedet Thorlakshofn, 40 minutters biltur sørover fra Reykjavik.

Betong 
Her er støpt store betongmerder omlag 50 meter fra sjøen. 2.500 kubikkmeters betongtanker fra 1986. Fuglenett er fraværende. Den landbaserte satsingen var ingen suksess.

Anlegget ble deretter brukt til oppdrett av kveite i ti år. Så kjøpte Fjardalax det i 2009. Fjardalax, som i år ble overtatt av landets største oppdretter Arnarlax, rigget Isthor om til et settefiskanlegg.

Nå er det postsmolt som topper prioriteringslisten.

– Målet er 200-250 gram i gjennomsnitt, og så gå opp til 400-500 gram. Vi tar det steg for steg. Presset øker, vi trenger mer smolt snart, sier Gislason, vel vitende om flaskehalsen for landets ambisiøse oppdrettsatsing.

Optimist: Gudmundur Gislason (t.h.). Sigurdur Ørn Jakobsson, daglig leder ved Isthor til venstre.

Avgjørende
Så snart smolten er sjøklar, pumpes den fra smoltanlegget gjennom en to kilometer lang rørledning til havnen, hvor den lastes opp i brønnbåt.

– Det har vært avgjørende for oppbyggingen av islandsk oppdrett. Stor smolt, kortere tid i sjøen. I Norge er det på grunn av lus, men her er det grunnet kald sjø.

– Vi vil utvide anlegget. Vi har ferskvann, sjøvann og land. Vi trenger bare bygge tankene. Snart vil vi produsere seks millioner smolt. Begge eierne får flere konsesjoner, vi trenger mer fisk, sier Gislason.