Under konferansen «Norsk matproduksjon og matforsyning» i regi av Forsvarets Forskningsinstitutt sa Aspaker:
– Det trengs veldig lite fôr for å produsere mat i oppdrettsnæringen. Det kreves 1,5 kilo fôr for å få til en kilo fisk. Denne fôrfaktoren er langt større i for eksempel kjøttproduksjonen i landbruket. Sånn sett er fisken overlegen, sa Aspaker under konferansen ifølge nationen.no.
Avisen spør om ministeren vil oppfordre det norske folket å spise fisk fremfor kjøtt.
– Jeg skal ikke legge noen føringer på forbrukerne. Men vi må se på hvor effektiv matproduksjonen er. Der mener jeg fortsatt at det er veldig underkommunisert at fiskenæringen og havbruket bidrar veldig godt til matproduksjon, både her hjemme og i utlandet, sier Aspaker.
Nå får Aspaker kritikk fra bøndenes organisasjoner.
Lederen av Finnmark Bondelag, Liv Grete Olsen, sier til Finnmark Dagblad:
– Aspaker viser at hun har svært ensidig fokus når hun kan si noe slikt. Fisken er nok mer effektiv når det gjelder fôropptak enn våre husdyr er, og undersøkelser viser at sjømat er miljømat med tanke på CO2. Hvis en skal velge matvarer utifra det som er mest effektivt i forhold til produksjonen, kan en se poenget til Aspaker. Men det er helt usannsynlig at vi kan leve bare på fisk. Et fullverdig kosthold må inneholde matvarer også fra jordbruket, sier hun til bondelaget.no.
– En kan bli litt provosert når en statsråd kommer med sånne uttalelser. I en situasjon der verden trenger mer mat, blir det feil å påstå at en type matproduksjon er så mye bedre enn andre, sier Olaussen .
Dette er andre gang på kort tid at fiskeriministeren får kritikk av denne typen. Hun ble for kort tid siden kritisert for å mene at oppdrettsnæringen fikk for mye kritikk.