Blytung start på året: Lakseprisen stuper 15 prosent

Nyheter
1415

Spotprisen ramler under 40 kroner.

– Kraftig prisfall. Markedet er jo dødsens stille. Det er ikke vi som dikterer prisene for tiden, det er det kundene som gjør, sier en eksportør til iLaks.

– Flymarkedet er gått i stå. Sør-Korea varsler at de reduserer inntak neste uke. Det er litt reduksjon alle veier. Vi er ikke særlig happy med dette her, legger han til.

Dårlig start
Pristoppen i romjulen ble kortvarig. Sist uke lå lakseprisen midt på 40-tallet. Prisfallet er rundt 15 prosent – på en uke.

– Eksportørene har hatt en meget dårlig start på året, for å si det sånn.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Flere eksportører og importører peker på innkjøpsnivåer på 38 kroner i sør og 39 kroner i nord for de mest omsatte fiskestørrelsene. Storlaksen ligger marginalt under dette.

Utsatt slakt
– Det faller og faller. Det er et svakt marked. Mange har utsatt slakting og markedet går inn i lavsesong. Det blir spennende å se hvor lavt vi skal gå, sier en importør.

– Rundt 40 kroner, det er gått mye fisk på de nivåene der, sier han om lakseprisen.

– Dette kvartalet tror jeg det blir det vanskeligeste kvartalet i pandemien. Det er relativt mye storfisk. Historisk høyt volum og historisk lavt nivå på kontrakter. Enhver skolert person vet jo hva det betyr. Vi får en effekt nå av fantastisk tilvekst og utsatt slakting, påpeker han.

Mye fisk i sjøen
– Folk har tatt innover seg at prisene er gått ned. 38-39 kroner på 3+. Innkjøperne ligger mellom 37-39 kroner. Jeg tror ikke du finner så mange 40 kroners kjøpere, sier en trader.

– Her er såpass mye fisk i sjøen i forhold til markedspotensialet. Det blir ikke det blir noen markedsforbedring før en har gjort unna februar, tror jeg. Jeg tror ikke en vil åpne så mye på korona med det første, legger han til.