Genetikkselskapet Cryogenetics, som spesialiserer seg på nedfrysing av fiskemelke (fiskesperm), har mange av de store oppdretterne på kundelisten.
– Det vi synes er spennende er at denne delen av sjømatnæringen er i en veldig tidlig fase. Det er kun 20 prosent av oppdretterne som bruker nedfryst melke i dag, mens innen storfenæringen er tallet over 90 prosent. Går vi 10 år tilbake i tid var tallet null, sier Bluefront Equity-partner Simen Landmark til Finansavisen.
Gjennom en transaksjon, som etter det Finansavisen erfarer, priser selskapet til rundt 200 millioner kroner, kjøper Bluefront en 80 prosent eierandel. Investinor og Cryogenetics-sjef Eli Sætersmoen vil eie resten av aksjene.
– En av nøklene til enda mer bærekraftig drift for oppdrettsnæringen er tilgang til fisk med genetikk som er mest mulig robust i sjø. Kryokonservering er et sentralt støtteverktøy for å kunne avle fisk med de riktige egenskapene. Da trenger man en sofistikert avlsprosess som muliggjør enda bedre fiskevelferd og -helse. Det er nettopp det Cryogenetics hjelper oppdrettsnæringen å oppnå, sier Kjetil Haga, partner og administrerende direktør i Bluefront Equity.
Cryogenetics driver med frysing av fiskemelke for norske og internasjonale rognprodusenter, oppdrettsselskaper og forvaltningsorganer, som for eksempel Department of Fishery and Oceans i USA. Selskapet bidrar til biologisk artsmangfold gjennom å fryse ned genetisk materiale fra sårbare arter slik som villaks fra lakseelver i Norge på vegne av Miljødirektoratet, eller ved å lagre back-up av verdifull stamfisk til matproduksjon.
Selskapets ble etablert i 2002 gjennom et forskningssamarbeid mellom de ledende aktørene innen genetikk og husdyravl, inkludert dagens største eier Geno, med sin erfaring fra utvikling og salg av frossen storfesæd. Siden har Cryogenetics utviklet teknologi og metoder som støtter avansert fiskeavl gjennom kryokonservering av laksemelke og andre fiskearter. Kort fortalt er dette metoder for å fryse ned og oppbevare spermier slik at disse kan benyttes når hunnfisken er moden.
– Frysing av laksemelke gir mulighet for å krysse årsklasser, optimalisere genetikk og sikre optimal melkekvalitet året rundt. I tillegg gir kryokonservering mulighet for utvikling av avansert produktdesign for lakseegg-produsenter og til sikring av verdifull genetikk i tilfelle tap as avlsfisken. Vi har vokst betydelig de seneste årene og ser frem til neste vekstkapittel med støtte fra Bluefront, sier Eli Sætersmoen, administrerende direktør i Cryogenetics.
Hamar-baserte Cryogenetics hadde i fjor en omsetning på 44,5 millioner kroner med et resultat før skatt på 7,5 millioner kroner. Ifølge Landmark og Haga satses det på at selskapet skal ha en årlig vekst på over 20 prosent fremover.
Private equity-selskapet Bluefront hentet tidligere i år en halv milliard kroner i ny egenkapital. Tidligere Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog er styremedlem i Bluefront, og vil sitte i styret i Cryogenetics etter oppkjøpet.