Aspaker fattet spesielt interesse for den nye avlusingsmetoden Thermolicer. Metoden bruker varmt vann til å «koke» bort lakselus. Resultatene har vært svært gode og det minimale svinnet etter behandlingen viser at fisken tåler behandlingen godt. Lusevannet destrueres etterpå.
– Denne metoden vil være en liten revolusjon for næringen. Jeg oppfatter metoden som miljøvennlig, samtidig som man ivaretar dyrevelferden. Resistens er et stort problem og derfor er det positivt at man går bort fra legemidler for å få bukt med luseproblemet, sier Aspaker til VNR.no.
Daglig leder Øyvind Blom kunne fortelle at rundt 6.000 tonn fisk er avluset med denne metoden siden påske, og at lusekontrollene gir stor optimisme.
Etter lunsj på Kystmuseet gikk turen videre til Strømsnes Akvakultur på Askøy, som er eid av Blom Fiskeoppdrett. Familiebedriften kjøpte nylig majoriteten av aksjene i Austefjorden Smolt, som vil samarbeide tett med Askøy-anlegget og sikre Blom Fiskeoppdrett stordriftsfordeler og styrke smoltproduksjonen, noe som er strategisk viktig for videre vekst i bransjen, opplyser Blom.