Blom Fiskeoppdrett har søkt Fiskeridirektoratet om seks utviklingskonsesjoner for konseptet Ocean Globe.
Konseptet er basert på OceanGlobe-teknologien, som underbygger ambisjonen om et kostnadseffektivt, fremtidsrettet havbruk for alle aktører.
OceanGlobe er en kuleformet merd konstruert for bruk på ordinære lokaliteter samt nye offshore- lokaliteter. Ved å gjøre merden rund oppnår en optimal styrke og fleksibilitet, samt sikrer at vedlikehold, reparasjoner og håndtering av merden kan finne sted over havnivå uten at fisken blir påvirket.
OceanGlobe er utstyrt med et sentralt «nav», en gjennomgående sentralstolpe som sikrer
konstruksjonen styre og stabilitet. Navet inneholder adskilte luftkammer og som utgjør at merden kan heves eller senkes i sjø.
Hevefunksjon, kombinert med mulighet for rotasjon med vind- og soltørking av noten, løser også en av næringens største miljøutfordringer, utslipp av kobber som følge av impregnering av not. Ved å kunne løfte inntil halve merden over vannoverflaten uten å tømme anlegget, kan oppdretter ved behov tørke merden og derved unngå bruk av groedempende miljøskadelige impregneringsstoffer.
Rotasjonsmuligheten forbedrer også HMS blant annet ved alt alle håndteringer kan skje fra fast arbeidsdekk, fører til minimal bruk av dykkere og gir oppdretter mulighet til å rulle et eventuelt skadested over vannflaten for å forhindre rømming.
OceanGlobe er designet for både normale lokaliteter samt reelle offshorelokaliteter, og er konstruert for de bølge- og vindpåvirkninger som kan være i langs kysten i Norge. Kostnadsmessig vil OceanGlobe være meget konkurransedyktig og således i ferdig uttestet versjon være et reelt alternativ for hele havbruksnæringen.
Blom har stor tro på at dette er et prosjekt med høy innovasjonsgrad, og at konseptet tilfredsstiller kravene til utviklingskonsesjoner.