Blar opp 1,3 milliarder dollar: MSD Animal Health kjøper Elanco Aqua

Nyheter
0

MSD Animal Health kunngjør mandag at de har signert en endelig avtale om å kjøpe aqua-virksomheten til Elanco Animal Health for 1,3 milliarder dollar i kontanter.

Handelen består av en innovativ portefølje av medisiner og vaksiner, næringsstoffer og kosttilskudd for akvatiske arter, to relaterte produksjonsanlegg i Canada og Vietnam, samt et forskningsanlegg i Chile. Oppkjøpet forventes å være gjennomført innen midten av 2024, med forbehold om godkjenninger fra regulatoriske myndigheter og andre vanlige lukkebetingelser.

Ved gjennomføring vil oppkjøpet utvide MSD Animal Healths akvakulturportefølje med produkter som CLYNAV, en ny generasjon DNA-basert vaksine som beskytter atlantisk laks mot pancreas disease, og IMVIXA, en antiparasittisk lakselusbehandling. Oppkjøpet gir også en portefølje av vannbehandlingsprodukter for varmtvannsproduksjon, som komplementerer MSD Animal Healths varmtvannsvaksineportefølje. I tillegg til disse produktene har den DNA-baserte vaksineteknologien potensial til å akselerere utviklingen av nye vaksiner for å møte de udekkede behovene til oppdrettsindustrien.

– Vi er glade for anskaffelsen av Elancos vannprodukter, løsninger samt evnene og ekspertisen teamet tilfører virksomheten vår, sier Rick DeLuca, president i MSD Animal Health. – Vi tror at dette oppkjøpet, kombinert med våre kommersielle og vitenskapelige bevis, vil gi forbedrede fordeler for våre aqua-kunder. Tillegget av denne innovative porteføljen av kaldtvanns- og varmtvannsprodukter på tvers av vaksiner, antiparasittiske behandlinger, vanntilskudd og ernæring, vil etablere MSD Animal Health som en leder innen aqua.

Elanco er deleid av den amerikanske farmasikjempen Eli Lilly. Fiskehelse-virksomheten, tidligere eid av Novartis Animal Health, som våren 2014 ble kjøpt opp av Eli Lilly. Prislappen på denne handelen var på 5,4 milliarder dollar.

Elanco Animal Health-president og administrerende direktør Jeff Simmons kommenterer: -Etter en robust prosess det siste året, dukket MSD Animal Health opp som den rette strategiske kjøperen for akvakulturvirksomheten. Jeg er sikker på at de vil fortsette å levere verdi til aqua-kundene som er avhengige av disse produktene og skape muligheter for teamet vårt til å fortsette å vokse. Vi er dypt takknemlige for vår aqua-organisasjons dedikasjon til å levere for våre kunder og for vårt større formål om å berike liv med animalsk protein.

Oppkjøpet vil representere det siste i en serie oppkjøp som har økt MSD Animal Healths virksomhet. I mars 2019 kjøpte MSD Animal Health Scan Aqua, et fiskehelse- og fiskevelferdsselskap med base i Norge, med fokus på viktige vannprodukter. Måneden etter kunngjorde MSD Animal Health fullføringen av oppkjøpet av Antelliq Corporation, som inkluderte BIOMARK, en passiv integrert transponder (PIT) tagging og sporingsteknologi for overvåking av fisk og dyreliv. I desember samme år kjøpte MSD Animal Health Vaki, en leder innen overvåkingsutstyr for akvakultur og bevaring av villfisk og sanntids videoovervåkingsteknologi for fisketelling og størrelsesestimering fra ferskvann til saltvannsoppdrett, samtidig som det samles og analyseres for hvert trinn i fiskeproduksjonen.

Goldman Sachs fungerte som finansiell rådgiver for MSD Animal Health i denne transaksjonen, og Covington & Burling fungerte som juridisk rådgiver.