Black Friday – også for laksen

Nyheter
0

Høyvolumsalg på rabatterte priser.

– Det er Black Friday for laks. Børsene faller, covid og faenskap. Det smitter over på laksen, sier en innkjøper til iLaks.

Som en følge av fornyet pandemifrykt, svekker oljeprisen seg markant, og drar med seg kronekursen.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Markedet har ikke satt seg helt ennå, sier han, og legger til at han håper på å få kjøpt laks under 60 kroner.

– Et stykke under det også, sier han håpefullt. – Det er der markedet ligger.

Røff uke
Også oppdretterne ser fallende priser.

– 58 kroner på 3+ FCA Nord-Norge, skriver en oppdretter i en sms til iLaks.

– Det er litt ned. Det er det nok, sier en annen oppdretter. – Jeg tror det er mange eksportører som har hatt en røff uke og tapt mye penger. Det er nok de som har de høyeste røstene idag.

– Vi har plassert 13 biler på priser rundt 59, 60 og 61 kroner (for tre til seks kilo). 62 kroner på 6-7 til Europa, og det du makter å få inn på Kina får du rundt 70 kroner for. Det er et par-tre kroner i forhold til våre priser forrige fredag.

Han er også kjent med at det bys på fisk til enda lavere priser.

– Vi har eksportører som byr oss 58, 59 og 60 kroner, sier han.

Flyfrakt
Det betyr bråstopp etter to uker med til dels kraftig stigende priser.

– 57-58 kroner, tenker jeg. 3-4 kroner ned, sier en eksportør om lakseprisen. – Vi merker nervøsiteten brer seg i Europa grunnet situasjonen med Covid-smitte.

– Jeg snakket med en oppdretter nå. Han hadde fått 58 kroner flatt på 3+. En flat pris på 3+ er vel normalt for årstiden.

– Det har vært en nervøs uke ute. Kundene frykter en full nedstenging i Tyskland. Flytrafikken begynner å stokke seg. Færre fly betyr mindre kapasitet på flyfrakt. Så det er ikke helt beint frem. Det kan påvirke julesalget en god del. Men så lenge vi greier å holde denne prisen er det ok. Det er ikke en dårlig pris.