Bjarte Tunold: – En laksekonsesjon har ingen verdi

Nyheter
0

Oppdrettsveteran kaller grunnrenteskatt for «konfiskering av privat eiendom».

Regjeringens nye forslag om grunnrenteskatt skaper et voldsomt engasjement. En av dem som hiver seg ut i diskusjonen er Bjarte Tunold. Nordfjordingen er tidligere bankmann, men er særlig kjent som en av tre som bygget opp børskometen Pan Fish. Pan Fish er idag en viktig del av Mowi.

Tunold forlot Pan Fish i 2002. Han livnærer seg nå som privat investor, med blant annet tunge posisjoner i foredlingsselskapet Norsk Sjømat på Stranda i Møre og Romsdal.

Norsk Sjømat: Lokalene for foredling av fisk ligger i Stranda kommune på Sunnmøre. FOTO: Lizbeth Osnes

Ingen verdi
– Hvis det er riktig, og det må jeg ta forbehold på, at laksenæringen nå får 62 prosent selskapskatt og grunnrente totalt, som det står i media idag, og eierne må finansiere utbytteskatt og en forhøyet formueskatt av de resterende 38 prosent av overskuddet, har en laksekonsesjon ingen verdi, sier han til iLaks.

– Det betyr at våre gründere i denne næringen nå jobber for staten, og alle som kjenner disse vet at det kommer de ikke til å gjøre svært lenge.

– Det betyr også at ekspansjon og utvikling ikke lar seg finansiere. Hvem vil ta risikoen når staten skal ha overskuddet og pantesikkerhet nummer 1, når konsesjonsverdiene er desimert? spør han retorisk.

Bråbrems
Tunold mener at egenkapitalen for mange oppdrettselskaper blir utradert, og bankene vil måtte se på sine sikkerheter på nytt.

– Jeg vil tro at all ekspansjon og nyinvesteringer vil få bråbrems. Og vi som lever av foredling med tusenvis ansatte i Norge er 100 prosent avhengig av vekst i næringen, og må nok nedskalere etterhvert som råstofftilgangen blir vanskeligere, fortsetter Tunold.

– Dette forslaget, og om det er riktig gjengitt, vil jeg kalle konfiskering av privat eiendom, og den mest suksessrike næringen i Norge har trukket kortet «rykk tilbake til start», sier Tunold videre.