Biomasse-sprik gir prisbyks

Nyheter
1530

Usikkerhet om hvor mye slakteklar fisk som står i sjøen ryster laksemarkedet.

– Det blir en markant oppgang. Prisutviklingen i løpet av uken har vært betydelig opp, så det legger listen for neste uke. Vi er litt usikre på volumopptaket neste uke, de store er blitt flinkere til å holde kortene tett til brystet. Men hvis det kommer en oppgang på 7-8 kroner så kan vi få et tilbakeslag, sier en innkjøper til iLaks.

– Hele kjøperkorpset hadde sett for seg lave priser i september og oktober, men nå mener noen at prisoppgangen kommer allerede nå. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Han mener at slaget står ved biomasse-estimatene, hvor Kontali Analyse ligger vesentlig høyere enn Fiskeridirektoratet og Sjømat Norge.

– Hele markedet i Asia er tuftet på kjøp av fisk når prisene er nede. Hvis prisene går i seks og syv euro allerede nå så blir det ikke noen innfrysing, sier han, og legger til: – Chile kommer inn, de begynner å slakte hovedvolumet fra oktober. De skal øke 12-15 prosent i år.

De industrikildene iLaks har snakket med etter lunsj fredag skisserer følgende prisnivå for neste uke:

  • 56-58 kroner 3-4 kilo
  • 57-60 kroner 4-5 kilo
  • 63-64 kroner 5-6 kilo
  • 67-70 kroner 6+ kilo

En eksportør bekrefter dette prisleiet. Han har foreløpig ikke kjøpt fisk, men er forberedt på å betale disse prisene.

– Vi skal begynne nå, sier han.

– De store presser opp prisen, sier en annen eksportør. – De får bare holde på en uke eller to. Vi har ikke kjøpt noe ennå. Snakker du med de store børsnoterte hører du 60 (kroner) pluss. De er så mye bedre enn oss å selge, humrer han.

En trader legger ikke skjul på at han er nervøs for den raske prisoppgangen.

– Nå stopper folk å fryse. Vi kan ikke fryse på de prisene som er neste uke, og da stopper mye av den fisken som skulle på lager. Jeg tror det kommer en rekyl.

Han påpeker at de som har fryst fisk på 50 kroner i snitt har gjort en kule.

– Men vi er litt nervøse neste uke. Rekylen kan fort komme på fem kroner ned igjen, men vi får håpe det holder en uke.