Vinteren er en utfordrende periode for oppdrettslaks, da kalde temperaturer påvirker metabolismen betydelig og bremser alle fysiologiske prosesser. Denne nedbremsingen påvirker blant annet fordøyelseshastighet, immunresponser og restitusjonstid for hud og slimlag etter behandlinger som påvirker skinnhelsen. Som følge av dette er fiskens helse spesielt sårbar i denne perioden. Nylig er det identifisert en annen kritisk fysiologisk prosess knyttet til redusert fiskerobusthet om vinteren – ikke bare spiser fisken mindre, men den drikker også mindre.
Væskebalanse er viktig for fiskens helse
Sjøvannet som omgir laks er mye saltere enn innsiden av fiskekroppen. På grunn av denne forskjellen dras vann ut av kroppen til laksen til omgivelsene gjennom en prosess kalt osmose. Huden fungerer som en barriere for å forhindre dehydrering som kan oppstå som resultat av denne prosessen, men likevel går noe væske tapt. Laksen har utviklet strategier for å opprettholde en sunn væskebalanse mellom kroppen og havet, og en av disse strategiene er drikking. Laks drikker kontinuerlig sjøvann og skiller ut overskuddssalter gjennom nyrene, gjellene og i mage-tarmkanalen.
Studier har vist at drikkeatferden reduseres i de kalde temperaturene om vinteren, og fisken må derfor benytte en annen strategi for å opprettholde væskebalansen: økning av osmolyttnivåene i kroppen, noe som reduserer forskjellen mellom innsiden og utsiden av kroppen. Osmolyttene hjelper til med å regulere væskeutvekslingen, og en spesielt potent osmolytt er trimetylamin-N-oksid, bedre kjent som TMAO. Dette molekylet hjelper ikke bare laksen med å opprettholde væskebalansen, men beskytter dem også mot proteindenaturering under trykkforandringer når de beveger seg opp og ned i vannsøylen. Dette gjør at bruken av TMAO er en viktig tilpasning for marine arter.
TMAO har lenge blitt knyttet til fiskens helse. I 2000 publiserte Rørvik og samarbeidspartnere et forsøk hvor de hadde avdekket effekten av TMAO- og ureatilskudd i fôr for å forbedre hudhelsen og redusere sår hos regnbueørret. I studien observerte de også at tilsetning av disse osmolyttene også førte til redusert fettgulp og forbedret fettnedbrytning i fordøyelsessystemet. De positive funnene relatert til fordøyelsessystemet har videre blitt støttet av en nyere studie av Bockus og samarbeidspartnere, som i et studie fra 2025 undersøkte effekten av TMAO-tilskudd hos regnbueørret. Økende bevis peker nå på at TMAO er en essensiell komponent i marine ingredienser som støtter fiskens robusthet, spesielt under utfordrende forhold som kaldt vann. En stadig mer diskutert hypotese er at osmolyttene, særlig TMAO, beskytter fisken mot dehydrering, styrker deres barrierer og øker den generelle robustheten.
Økt fokus på osmolyttenes rolle i marine råvarer
Betydningen av tidligere oversette, gunstige komponenter i marine ingredienser ble fremhevet under et foredrag på IFFO-konferansen i oktober i fjor. Seniorforsker Antony J. Prabhu Philip fra NOFIMA presenterte her en omfattende oppsummering av dagens kunnskap om osmolyttenes betydning i fiskefôr.
«Selv om de klassifiseres som ikke-essensielle næringsstoffer, må vi anerkjenne den essensielle rollen osmolyttene spiller i fôr og som en nøkkelkomponent i marine ingredienser. Da 62,8 millioner laks døde i sjøen i 2023 (16,7 %), hovedsakelig på grunn av sykdommer, sår og osmoreguleringssvikt, bør vi ikke overse dette når vi arbeider for å forbedre fiskens velferd.»
— Antony J. Prabhu Philip, IFFO-konferansen 2024
Det er kjent at når marine ingredienser erstattes med nye, ofte plantebaserte ingredienser, kan reduksjonen av visse næringsstoffer fra marine råvarer ha en negativ innvirkning på fiskens helse. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA er de mest kjente eksemplene på dette, men det er tydelig at marine ingredienser kan inneholde flere viktige komponenter som ennå ikke er fullt ut kartlagt. Antony Philip og hans samarbeidspartnere forsker på dette i prosjektet OsmoProtect, finansiert av Norges forskningsråd. Prosjektet fokuserer på osmolyttenes rolle, inkludert TMAO, i å støtte fiskehelsen gjennom utfordrende perioder. Aker QRILL Company følger forskningen tett, da den har potensiale til å avdekke en ny rekke essensielle næringsstoffer i marine ingredienser.
Krill er en rik kilde til TMAO
Krill er spesielt avhengig av TMAO på grunn av deres raske daglige vandring mellom dype og overfladiske vannlag, som er styrt av lysforholdene. På dagtid oppholder de seg i dypt, mørkere vann for å unngå rovdyr, mens de om natten stiger opp til grunnere vann for å beite på alger, som er mer tilgjengelige nær havoverflaten. TMAO beskytter krillen mot skader forårsaket av trykkendringer når de beveger seg mellom ulike dybder i havet.
Hos krill har TMAO lenge vært anerkjent som en av forbindelsene som bidrar til dens attraktive effekt i fôr. Krillmel inneholder en betydelig mengde TMAO fordi konsentrasjonen er naturlig høy i levende krill. Melproduksjonen skjer ved å behandle hel krill umiddelbart etter fangst, med nøye og skånsom håndtering av råstoffet for å bevare krillens ernæringsmessige sammensetning, også inkludert TMAO. Denne bevaringen sikrer at TMAO forblir til stede helt frem til krillmelet leveres til fôrprodusenter og blandes i fiskefôret.
Det finnes omfattende dokumentasjon på at krill støtter fiskehelsen og robustheten. Krill er en naturlig del av laksens diett i vill tilstand og er rik på næringsstoffer som er kjent for å fremme fiskens helse, som EPA og DHA, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Med økende kunnskap om osmolyttenes funksjoner i fisk, er det stadig mer sannsynlig at TMAO bidrar til helsefordelene krill gir, særlig under utfordrende forhold.
Kunnskap er nøkkelen til å lykkes med nye råvarer
Ettersom akvakulturindustrien fortsetter å vokse, er det avgjørende å utvikle og bruke flere råvarer som bidrar med gunstige næringsstoffer i fiskefôr. Krill er rik på mange av næringsstoffene fisk trenger for å holde seg friske, og inkludering av krill i dietten kan også muliggjøre bruk av andre nye ingredienser som kanskje ikke er like smakelige eller mangler en fullstendig næringsprofil for å støtte fiskens helse og vekst fullt ut. Økt kunnskap om hvilke næringsstoffer laks trenger for å holde seg frisk, og hvilke nivåer av dem som gir optimal fiskehelse øker sjansene for vellykket innføring av nye råvarer i akvakulturfôr.
Referanser:
- Bockus et.al 2025: Dietary trimethylamine oxide alters digestibility, intestinal histopathology, and gene expression in soy fed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
- Rørvik et.al 2001: Urea and trimethylamine oxide in diets for seawater farmed rainbow trout: effect on fat belching, skin vesicle, winter ulcer and quality grading
- Carroll, et.al 2004. «Effect of Temperature on the Drinking Rates of Two Species of Flatfish, Flounder and Turbot».
- Gaten et.al 2008, Is vertical migration in Antarctic krill (Euphausia superba) influenced by an underlying circadian rhythm?