Resultatlisten var for høy for SalMar.
Forhåndstipsene fra meglerhusene var et driftsresultat på 871 millioner kroner i årets tre første måneder. Dagens fasit viser et resultat 65 millioner kroner under dette.
– Sammenlignet med resten av industrien er operasjonell EBIT fortsatt sterk med 22,7 kroner/kilo (konsern – red. anm.) og 24,6 kroner/kg for den norske virksomheten, men når forventningene er 2-3 kroner høyere blir kvartalet en skuffelse fra et markedsperspektiv, skriver Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Tore A. Tønseth i et kundenotat.
Høyere kostnader
– Den lavere EBIT dette kvartalet er drevet ned av høyere kostnader i begge regionene. I Nord har SALM høstet på ILA-restriktive soner som har løftet kostnadene knyttet til brønnbåt og høsting. I Midt-Norge har generasjonen slaktet dette kvartalet slitt med svak biologisk ytelse.
Tønseth ser imidlertid positive tegn i dagens rapport.
– På den positive siden ser SALM lavere kostnader i andre kvartal. Den problematiske generasjonen i Midt-Norge blir høstet i begynnelsen av andre kvartal, og kostnadene i Nord forventes også å komme ned.
– Vi regner med å kutte vår 2019 EBIT med 3-5% etter denne rapporten. 2020 er mindre påvirket, skriver Tønseth.
SalMars aksjekurs faller fem prosent etter børsåpning – til 385 kroner.
Biologiske utfordringer
Pareto Securities lå langt over konsensus’ estimater for kvartalet, med en EBIT på 938 millioner kroner – 132 millioner over realitetene.
– Høyere kostnader enn forventet i både Region Midt og Region NOrd grunnet biologiske utfordringer er hovedårsaken for det svakere resultatet, skriver analytiker Carl-Emil Kjølås-Johannessen.
– Til tross for et noe skuffende kvartal er oppdrettsmarginen, på 22,7 kroner/kilo, den sterkeste av de børsnoterte lakseoppdretterene, bemerker Pareto-analytikeren som har et kursmål på 455 kroner for SalMar.