Bergen SV vil fjerne laks som er produsert i åpne anlegg fra kommunens kantiner

Nyheter
1259

– Et useriøst utspill, svarer samfunnskontakt i Lerøy, Krister Hoaas.

Det er i et intervju med Bergensavisen i fredagens papirutgave, at bystyrerepresentant for SV i Bergen, Diane Berbain, sier hun ikke vil at kommunens kantiner skal servere laks fra åpne oppdrettsanlegg.

Forslaget kommer i kjølvannet av en artikkel Dagbladet publiserte tidligere denne måneden om den svenske kommunen Åre, som har stoppet å servere norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og elevene i grunnskolen.

Diane Berbain. FOTO: Bergen SV

– Dagens produksjonsregime er veldig problematisk. Både når det gjelder dyrevelferd, genetisk forurensing, utslipp. Det er på tide at en gjør noe, sier Berbain, og understreker samtidig at det ikke er et nei til oppdrett, men et ja til bærekraftig oppdrett.

Samfunnskontakt i Lerøy, Krister Hoaas, kaller Berbains forslag for «et useriøst utspill som ikke tar høyde for verken kunnskapsstatus eller forskningsstatus».

Hoaas viser til at bunnforhold og annen miljøpåvirkning overvåkes og måles av tredjepart, i tillegg til at resultatene  vurderes av verdens trolig fremste forsknings- og forvaltningsmiljøer.

– Forslaget er uttrykk for mistillit til norsk forvaltning. Det er underlig at et parti som mener at kampen for reduserte klimautslipp er viktig, ønsker å ramme den mest klimavennlige produksjonen av kjøtt og animalsk protein som vi har og i stedet gå inn for en arealkrevende og kraftkrevende industri, sier Hoaas.

Også administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, reagerer på forslaget.

– Det vil være dårlig kostholdspolitikk å svekke tilgangen på sjømat fra kommunale kjøkken, sier Ystmark.