– Bergen er bygget på tørrfisk

Nyheter
798

I 872, samme år som Harald Hårfagre samlet landet, seilte den første skipslast med tørrfisk fra Norge til England. Det var en helgelending som tok steget ut.

Lange linjer
– Da seilte Thoralf Kveldulfson fra Vågar, som den gang var Norges tredje største fiskerihavn, legger Creuna-direktøren til.

Tørrfisk har vært driveren for utviklingen av den maritime klyngen rundt Vestlandets hovedstad.

– Bergen er bygget på tørrfisk, bare se på logoen til et herværende drikkeselskap, sier Hjeltnes og viser til tørrfiskfileten og den tyske Hansa-ørnen.

Fish & Ships
Hjeltnes var trekkplasteret under seminaret med utgangspunkt for shipping og sjømat. Det var fullt hus, med 165 påmeldte, da Maritimt Forum trommet sammen «Fish & Ships & Rock ‘n Roll» tirsdag morgen.

Stedet var ikke tilfeldig valgt. Langs veggene i storsalen i ærverdige Grand Selskapslokaler henger veldige oljemalerier med tema fra fiskeri, skipsbygging, handel og skipsfart.

På frokostmøtet kunne eks-kommunikasjonssjef i Marine Harvest, nåværende leder for Maritimt Forum, Anne Øen, presentere blant annet de to søsterorganisasjonene YoungShip og YoungFish og vise hva de gjør for å tiltrekke seg interesse.

Bygger nettverk: Jonas Langeteig leder YoungFish. Foto: Trine Forsland

– Vi har 500 medlemmer. I YoungFish har vi alt fra røktere til finansdirektører, sier Jonas Langeteig, drammenseren og Lerøy-medarbeideren som leder nettverksorganisasjonen.

Sosiale medier
– Vi bruker veldig mye sosiale medier for å nå ut til folk. Det hjelper oss som en liten organisasjon til å nå ut til folk, sier sier han, og legger til at det nå er etablert en underavdeling i Tromsø.

– Rekruttering er og blir ekstremt viktig. The Seafood Innovation Cluster, bestående av de største sjømatselskapene i Bergen, og dermed i Verden, har etablert noe de kaller The Seafood trainee programme. Dette er laget på basis av det som kalles Maritime trainee, sier han og spør: Hvorfor satse på havbruk?

* Mennesker må ha mat

* Landbruk og fiskerier har klare begrensninger

* Norge er verdensledende på teknologi

* Næringen vokser og de økonomiske utsiktene er gode

* Vi selger helsekost (spis gjerne et kilo i uken)

* Klimavennlig matproduksjon