– Den umiddelbare prisfallet av et importstopp vil imidlertid være atskillig større enn 12 prosent. Plutselig har man en slakteklar laks som må finne nye konsumenter. Dette tar tid og vil medføre at prisene dumpes, sier Karan Kathuria til iLaks.
Kathuria er analytiker ved det bergenske konsulentselskapet Optimeering.
– Over tid vil imidlertid den laksen som ikke lenger finner russiske konsumenter finne andre betalingsvillige konsumenter, og økte chilenske volumer erstatte norsk import. Økte transportkostnader og noe redusert global etterspørsel vil likevel gi et prisfall på om lag 12 prosent, sier han.
Reddet av chilensk laks
– Det er et svært viktig moment at Chile ikke er berørt av sanksjonene. Dette bidrar til at chilenske eksportører vil få fotfeste i Russland og begrense prisfallet betraktelig, da det ikke er slik at Russland forsvinner som eksportmarked for det globale laksemarkedet som helhet. Således kan investorer i norske oppdrettsselskaper, paradoksalt nok, prise seg lykkelig over at Chile ikke er berørt. Det er likevel ikke slik at selskaper med stor produksjon i Chile er skjermet. Prisfallet her er beregnet å være nesten like stort (ni prosent), dog en del mindre på kort sikt.
Tror aksjemarkedet overreagerer
Lakseaksjene har fått hard medfart på Oslo Børs torsdag.
– Aksjekursen skal gjenspeile inntjeningen på lang sikt så kortsiktige effekter burde ha mindre betydning. Det er sagt at sanksjonen kun skal vare ett år. Dette kunne fått enda mer langsiktige konsekvenser dersom russiske konsumenter hadde «glemt» å lage mat med laks. Til dette er i midlertid ett år for kort, samtidig som mye av laksen vil erstattes med chilensk laks, som i hovedsak vil være fryst. Av den grunn mener vi at aksjemarkedet overreagerer, sier Kathuria.