Bekymret over spredning av lusemidler

Nyheter
604

Miljødirektoratet mener resultatene understreker behovet for å se nærmere på bruken av lakselusmidler og at myndighetene samarbeider om å finne de rette tiltakene.

Lakselusmidlene er godkjent av Statens Legemiddelverk og brukes for å begrense spredning av lakselus til vill fisk og for å sikre fiskevelferd hos oppdrettsfisk.

Undersøkte spredning og konsentrasjon

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag fra Miljødirektoratet undersøkt spredning og konsentrasjoner av badebehandlingsmidler Azametiphos og Cypermethrin som brukes i kombinasjon. Stoffene fører til lammelser hos lakselus, og Miljødirektoratet er bekymret for at stoffene også kan påvirke nervesystemet til andre marine organismer.

Norge har ikke selv fastsatt grenseverdier for disse stoffene. NIVA har derfor benyttet grenseverdier fastsatt av Storbritannia. Konsentrasjonene var godt under disse grenseverdiene, for hvert av stoffene.

Undersøkelsen påviste Azametiphos i vannprøver som ble tatt opptil én kilometer fra anleggene. Cypermethrin ble funnet i blåskjellprøver hele 4 800 meter fra ett av anleggene. Prøvene ble tatt en til to uker etter at behandlingen i oppdrettsanleggene ble gjennomført.

Grunn til bekymring

Resultatene viser at lusemidlene sprer seg og kan finnes igjen i fjordene flere uker etter en behandling.  

– På grunn av den økte bruken av legemidler til bekjempelse av lakselus i oppdrettsnæringen gir disse funnene grunn til bekymring, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Miljødirektoratet har tidligere undersøkt miljøeffekter av andre avlusingsmiddel (flubenzuroner) som tilsettes fiskefôret og som kan true krepsdyr som krabber og reker. Også disse lusemidlene sprer seg i fjordene og ble funnet langt unna merdene.

Miljødirektoratet samarbeider med Fiskeridirektoratet og Mattilsynet om å finne de rette tiltakene for å begrense bruken av lakselusmidler.