Bekymret over høge produksjonskostnader

Nyheter
612

Han spør: -Er suksessen basert på god drift eller gode priser?

-Det er gode priser, men det er en kjensgjerning at produksjonskostnadene øker. Hadde lakseprisene nå vært som de var for 5-10 år siden, hadde det vært alvorlig for oppdretterne, advarer han.

Nordly synes bent ut det er skremmende at man tilsynelatende ikke får gjort noe med kostnadsnivået.

Tall fra Fiskeridirektoratet indikerer en produksjonskostnad per kilo for perioden 2008-2012 på 26 til i underkant av 28 kroner per kilo (rundfisk-kostnad omregnet til salgsvare). Det er ventet at 2013-tallene kommer til å sprette i været på grunn av ekstraordinært høge avlusingskostnader.

Det er dette bildet Nordly advarer mot. Et prisfall ned mot «normalnivå» (28-30 kroner) vil svi for oppdretterne. Derfor, mener Nordly, må produksjonen effektiviseres. Nordly peker på flere faktorer. Fôrfaktoren har ikke gått ned de siste årene. Det motsatte. Den har snarere gått opp. Tiden oppdretterne bruker på å få fram slakteferdig laks har ikke endre seg mye.

-Produksjonstiden er mye godt den samme nå som den var for 12, 15 og 20 år siden, mener Nordly.

Videre sliter bransjen med høy dødelighet i sjøen, som har store økonomiske konsekvenser for oppdretterne, påpeker han. Nordly mener at oppdretterne må bli flinkere på disse områdene slik at produksjonskostnadene går ned.

I sin tale til deltakerne på Lofotseminaret sa han for øvrig at oppdretterne i fremtiden må forholde seg til genmodifiserte produkter «hvis kundene vil ha det».

Han minnet oppdretterne på at de produserer mat, men at det er vanskelig å slå igjennom i media med dette budskapet. Lakslus og rømming har desto bedre vilkår i media.

-Jeg er så møkke lei av den debatten at jeg har holdt meg unna, sa Nordly.