Bekymret for høye priser

Nyheter
437

– Vi har hatt et høyt prisnivå i 2015, med stigende priser utover høsten og rekordpriser rett før jul, sier lakseanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd til NRK Nordland.

Onsdag rapporterte iLaks de første ukeprisene for 2016. Etter den fjerde uke på rad med stigende laksepriser, er prisnivået nå det høyeste som er registrert siden 1987.

Aandahl forklarer utviklingen med økt etterspørsel etter norsk laks i EU-markedet, samtidig som man over tid har hatt en svak krone. Det er også en forventning i markedet om at det vil være mindre laks tilgjengelig etter jul, noe som skaper en psykologisk effekt hos forbrukerne som dermed kjøper mer enn de kanskje ellers ville gjort.

– Vi ser at den biomassen vi har stående i sjøen går ned. Det ble slaktet mye fisk før jul, og når det da ikke kommer noen nye konstellasjoner til med det første, vil det være mindre slaktefisk tilgjengelig etter jul. At man ikke klarer å dekke etterspørselen, trekker prisene oppover.

Han tror 2016 blir et godt sjømatår det også. Lavere volum i kombinasjon med stigende etterspørsel, vil skape et høyt prisnivå. Det er positivt for lønnsomheten i Norge, men på sikt er det en fare for at prisen blir for høy.

– Blir prisen for høy, vil konsumentene kunne velge bort laksen. Og det er ikke gitt at kundene kommer tilbake igjen når de først har gått til andre markeder. Globalt sett er laksen nemlig en veldig liten kategori, selv om den står for to-tredeler av den norske sjømateksporten.

Aandahl ser to måter å unngå at det skjer.

– Det ene er å fortsette å øke etterspørselen etter norsk sjømat gjennom satsing på produktutvikling og markedsføring. Det andre er å øke produksjonen, sånn at prisene kommer ned på et nivå som forbrukerne aksepterer.