Bekrefter PD-mistanke på Helgeland: – Sterkt beklagelig

Nyheter
0

LetSea og Mattilsynet bekrefter mistanken om PD-utbrudd ved lokaliteten i Alstahaug kommune.

Onsdag kveld skrev iLaks om mistanke om PD (pancreas disease) ved forskningssenteret LetSea sin lokalitet på Ystøya, som ligger i Alstahaug kommune i Nordland. Ifølge iLaks kilde skulle det dreie seg om 900.000 laks som nå er «klinisk syk».

Torsdag bekrefter både LetSea og Mattilsynet mistanken. Lokaliteten har 860.000 fisk på rundt 2,6 kilo, opplyser Kristian Johnsen, administrerende direktør i LetSea.

Utslakt vil være tiltaket
LetSea fikk tirsdag ettermiddag prøvesvar på fisk analysert for PD på lokaliteten. Ifølge Geir Arne Ystmark, regiondirektør i region nord i Mattilsynet, gav forskningssenteret beskjed til dem tirsdag kveld. Mattilsynet dro da selv ut på onsdag for å ta egne prøver, som nå er sendt videre til Veterinærinstituttet.

– Dersom de verifiserte prøvene viser at utbrudd er tilfellet, vil det være utslakt som er tiltaket, sier han til iLaks.

Lokaliteten drives av LetSea, hvor BioMar og Nordland Fylkeskommune også eier deler av fisken. PD er en virussykdom som fører til at fisken slutter å spise, veksten blir lav og det er høy dødelighet. Fisken blir også mer mottakelig for andre sykdommer.

Bildet viser brønnbåtaktivitet til og fra lokaliteten på Ystøya. Foto: Skjermdump fra AquaFacts

– Mattilsynet ser alvorlig på PD-mistanken. Både fordi sykdommen fører til dårlig helse og velferd for fisken, men også fordi mistanken er i et område der målet er å unngå at den etablerer seg, sier Ystmark i en tidligere melding fra Mattilsynet, torsdag.

– Utover det har Mattilsynet tett og god dialog med virksomheten. Virksomheten har også informert om at de har tatt i bruk sin beredskapsplan for håndtering av listeført smittsom sykdom.

Ikke tegn til smitte i august
Ifølge kilden iLaks først snakket med, har utbruddet pågått i én måneds tid. Den månedlige PD prøven fra august, viste ingen tegn til PD smitte, skriver imidlertid Johnsen til iLaks.

«LetSea forholder seg til og tar forholdsregler som om smitte foreligger og gjennomfører prosedyrer for utslakting og forhindre smittespredning» står det videre.

LetSea forventer svar på prøvene fredag, og vil fokusere på tiltak for å redusere sannsynligheten for ytterligere smitte i området.

– I tillegg er det viktig for LetSea å sikre forsøksdata fra pågående forsøk ved lokaliteten, skriver Johnsen, og avslutter med:

– Dette er en sterkt beklagelig situasjon, og Letsea gjør sitt ytterste for å begrense skadeomfanget.