Etter en ujevn start på året er det høy aktivitet hos Abelvær Filetfabrikk.
Vinteren har fortont seg ganske annerledes enn i fjor for foredlingsbedriftene. Andelen produksjonsfisk, fisk med skader, sår og deformasjoner, har vært lavere. Og prisnivået på ordinær og superior fisk har hatt en fallende utvikling hittil i år.
Abelvær Filetfabrikk ligger i Nærøysund kommune, like sør for Rørvik. De har spesialisert seg på håndtering av produksjonsfisk, også kalt “prodfisk”. Selv om det har vært et annet marked i år, har ikke daglig leder Mathias Brandtzæg hatt de største utfordringene.
– Begynnelsen på året var litt humpete. Men etter det har det vært fullt kjør. Og det er det fremdeles, forteller han til iLaks.
Les også: – De som normalt leverer til oss har i sum hatt mer enn det vi klarer å ta unna
Over forventing
Ifølge Brandtzæg gjorde de vurderinger om permitteringer i januar.
– Vi har hatt et permitteringsvarsel, men det var kun for én full dag en gang i januar, opplyser han, og legger til:
– Det går greit nå. Vi har full kapasitetsutnyttelse.
Gjennom Havørn Invest er Magnus Kjøraas største eier av Abelvær Filetfabrikk. Han er også styreleder for fabrikken. Via eksportselskapet Havørn Sjømat er det han som sikrer mesteparten av fisken som Abelvær Filetfabrikk håndterer.
– Det har vært mindre prod er mitt inntrykk. I perioder har det vært litt vanskelig for meg å få tak i produksjonsfisk, sier han.
Kjøraas fortsetter:
– Både i år og i fjor hadde vi litt for lite råstoff i starten av året. Men februar og mars har egentlig vært over forventning.
Metningspunkt?
Styrelederen har et inntrykk av at det er mer fisk hos oppdretterne i år.
– Det er vel ti prosent mer fisk i merdene i år, sammenlignet med i fjor, sier han.
Abelvær Filetfabrikk har i lenge tatt i mot prodfisk for bearbeiding. I de siste par årene har de merket økt konkurranse. Det er etablert flere nye fileterings- og foredlingsfabrikker i Norge, både for laks og hvitfisk.
Kjøraas trekker frem noen eksempler:
– Grieg har jo et nytt anlegg. Og så har du Norwegian Seafood Company som bygger i Ålesundsområdet. Det er vel også startet to nye fabrikker oppe i nord.
Han utelukker ikke at kombinasjonen av mindre produksjonsfisk og flere foredlingsfabrikker har nådd et metningspunkt.
– Dette er jo jeg spent på. Jeg tror det begynner å bli nok fileteringskapasitet i Norge, avslutter han.
Les også: Foredlingsbedrift om vinterens utfordringer: – Vi har hatt permittering én dag