Bedrager kuppet firmaet hans under Brüssel-messen

Nyheter
2259

Fiskeeksportør Vladislav Morozov ble i fjor høst kjent med at svindlere opererte under dekke av hans firmanavn. Med det startet et mareritt som ennå ikke har funnet sin ende.

16. mai kunne iLaks fortelle historien om hvordan svindlere overtok det sovende bergenske eksportfirmaet Naco Seafoods firmanavn og organisasjonsnummer, og startet arbeidet med å tilby norsk sjømat via en hjemmesnekret webside på markedsplassen FIS.com.

Sporene ledet til en forretningsadresse i det svenske tettstedet Storuman og en epostkonto: [email protected]. Denne ligner mistenkelig på epostkontoen [email protected] og det høyst oppegående selskapet Jandis Seafood AS.

Kjøpmann
På Flaktveit i Åsane, like nord for Bergen, sitter Vladislav Morozov. Herfra driver han selskapet Jandis Seafood AS, som er en godkjent eksportør av norsk sjømat. Hovedproduktene er laks og ørret, og de sentrale markedene er i Øst-Europa.

– Jeg er oppbragt jeg og, på grunn av artikkelen på iLaks. Folk tenker hvis det var mailadressen [email protected] og Skype jandisseafood, da hører den til Jandis Seafood. Dette er feil. Hvem som helst kan lage slike konti og det kreves ikke firmaattest eller andre dokumenter, sier han oppgitt.

Russeren har kjøpmannsblod i årene. Han kommer fra den gamle hansabyen Novgorod, like sør for St. Petersburg. Han er utdannet sivilingeniør ved byens universitet, og flyttet til Norge, Bø i Telemark, for å studere ved HiT i 1997. Deretter studerte han på NHH fra 2000 til 2004, før han fikk jobb i Polaris Seafood og videre i Coast Polaris og Nisja Trading.

– Jeg har ingen ting å gjøre med svindlere som laget falske hjemmesider, falske Skype- og mailkonto. De misbrukte mitt navn, rett og slett. Eneste feil jeg har gjort er at jeg ikke laget hjemmeside og Skype-konto med det samme for mitt selskap da jeg startet det i 2014, sier Morozov.

Han mener det er enkelt for bedragere å få tilgang på sensitiv informasjon – og utnytte denne.

Bli lurt
– Svindlere finner informasjon om organisasjonsnummer og firmaadresse på https://seafood.no/eksportorer/eksportorregister/ og lager falske hjemmesider med falsk Skype, telefon og emailadresse. Nykommere i bransjen kan fort bli lurt på grunn av at Norge har et godt rennomé i verden og norske eksportører har tillit fra kunder.

Hans Jandis Seafood ble rammet to år etter det ble stiftet.

– Selskapet ble etablert i november 2014, men jeg laget ikke hjemmeside siden jeg har jobbet i bransjen siden 2004 og flere kunder og leverandører kjenner meg personlig.

Marerittet startet i fjor høst.

– 22. oktober 2016 fikk jeg en mistenkelig mail fra en mann kalt Binod som sa at han representerte et japansk selskap. Det visste seg at noen hadde laget en hjemmeside som representerte Jandis Seafood. Det var www.Norwegiankingcrab.com (ikke lengre operativ – red. anm.), emailadressen [email protected] og Skype-kontoen: jandisseafood. De presenterte seg som ansatte i Jandis Seafood AS, snakket med kunder av norsk sjømat fra forskjellige land gjennom Skype, og sendte mail med falske fakturaer og andre dokumenter, forteller Morozov.

Lukket hjemmeside
– Jeg kontaktet hostingselskapet for dette domenet, henviste dem til politiet og de lukket denne hjemmesiden. Vi laget advarsel på vår hjemmeside. 

På nyåret fikk han en ny overraskelse. Han ble innkalt til møte hos Mattilsynet i Bergen i februar, da de hadde fått en klage fra en kunde i Sør-Korea som mener at han var svindlet av samme folk.

Flere problemer fulgte.

– Jeg hadde en telefonsamtale 13. mars med selskapet Ukrryba (Ukraina) og de sa at de var i kontakt med en ansatt fra Jandis Seafood, hadde fått tilsendt to fakturaer for frossen laks, og var svindlet med cirka 40.000 US dollar. De har betalt fakturaer som har konto i DNB i Norge.

– Jeg anmeldte saken til politiet i Bergen neste dag.

ID-tyv
Men problemene var ikke over.

En måned før verdens største fiskemesse gikk av stabelen i Brüssel i vår fikk han nok en ubehagelig overraskelse. 

– Jeg fikk tilsendt i mars et navneskilt for deltakelse på EXPO SEAFOOD i Brussel for Mike Ken som «representerer Jandis Seafood». Det er samme person som signerer mail og snakker på telefon/Skype og sier at han jobber i vårt selskap. Jeg sendte en mail til EXPO med advarsel og informasjon om dette, fortsetter Morozov.

Nå har altså denne Mike Ken, under firmadekknavnet Jandis Seafood, også lagt sine øyne på Naco Seafood.

– Jeg har ingen relasjon til disse websideme/mail/Skypekonto og kjenner ikke folk som representerer seg som ansatte i Jandis Seafood AS. Vi er kun to personer som jobber der, se www.jandisseafood.com/www.jandisseafood.no, fortsetter Morozov.

iLaks har kontaktet mannen som kaller seg Mike Ken for kommentar til denne saken. Han har ikke returnert våre henvendelser.