Banker norsk laks på pris

Nyheter
760

Fulle trailere står parkert inntil Bakkafrosts foredlingsanlegg i Glyvrar på Eysturoy på Færøyene. Sløyd laks mates inn på foredlingsanleggene fra lasterampene. Blodfersk sendes den gjennom filetmaskiner, strippes for skinn og bein.

Kyndige hender med sylskarpe kniver skjærer bort det som filetmaskinene ikke får tatt bort. Filetene sendes på ny inn på båndet, og kuttes lynkjapt maskinelt i porsjoner. I vakuumerte poser pakkes de ferske porsjonene ned i kartonger.

I dag er produksjonen for Findus.

Spesiell
– Vi produserer både for brands og private labels, sier Kári Jacobsen, avdelingsleder VAP i Bakkafrost, til iLaks.

Det er noe spesielt med den færøyiske laksen, sammenlignet med det meste av annen oppdrettslaks.

Den har lavere dødelighet, høyere smoltyield, lavere fôrfaktor, raskere tilvekst, høyere filetyield og høyre omega 3-innhold.

Markedet har sett dette, og priser færøyisk laks langt høyere enn bulkproduktet, norsk laks.

Les også: – Vi skal ikke produsere norsk standardlaks på Færøyene

Eksklusiv
De færøyiske oppdretterne produserer også større fisk. Ifølge Færøyenes ledende lakseanalytiker, Rúni Dam, var snittvekten for den slaktede laksen i landet hele 6,4 kilo i 2014.

De mest eksklusive sushi-restaurantene i New York holder seg nær utelukkende til færøyisk laks. Mer muskuløse fileter gir fastere fisk og bedre tyggemotstand. Høyere marin råstoffandel i fôret gir en kraftigere smak.

Og sluttkundene ute i markedet er villige til å betale for denne differensieringen. Prispremien i USA-markedet er mellom to og ti kroner kiloet relativt til norsk standardlaks.

Bakkafrosts konsernsjef Regin Jacobsen peker på at tilgjengelighet også spiller inn i prisdannelsen.

Profitabel strategi
– Det er høy etterspørsel, men knapphet på tilbud av færøyisk laks. Den er ikke for alle, sier han til iLaks.

Og denne strategien betaler seg.

I perioden fra og med børsnoteringen i 2010 og frem til 2014 har Bakkafrost hatt en EBIT-margin på 13 kroner kiloet. I følge Kontali Analyser har gjennomsnittsoppdretteren i Norge tjent åtte kroner per kilo i samme periode.