Bakkafrost venter resultater fra investeringer først i 2023

Nyheter
1044

Med smoltproduksjon som flaskehals i produksjonslinjen blir tapet av 700.000 smolt ved Kolbanagjógv i september vesentlig for resultatene i Bakkafrost.

Bakkafrost har investert tungt i nye anlegg, men det tar tid å få på plass. Administrerende direktør i Bakkafrost, Regin Jacobsen, sier de ikke vil se resultater fra investeringene før i 2023. Tapet påvirker også resultatet for tredje kvartal som ble presentert tirsdag 6. november.

– Jeg er overbevist om at vi skal nå målene i vår femårsplan, men det tar tid å få alt på plass, sier Jacobsen.

Flaskehals
Bakkafrost ser fremdeles ingen vekst fra smolt-ekspanderingen og Jacobsen sier smoltproduksjon har vært, og kommer til å være, en flaskehals i produksjonen også i en tid fremover. I tredje kvartal ble det overført 3,3 millioner smolt i Bakkafrost.

– I 2019 vil smoltkapasiteten vår øke. Dette skulle egentlig vært klart i slutten av 2018, men er blitt utsatt, sier Jacobsen.

Derfor er en million smolt forskjøvet fra fjerde kvartal 2018 til første kvartal 2019. Noe som endrer forventet utsatt smolt fra 13,9 millioner til 12,9 millioner i 2018.

Tar tid å erstatte tapt smolt
Av 1,37 millioner smolt døde nesten 700.000 i alge-hendelsen ved Kolbanagjógv 19. og 20. september. Denne hendelsen har fått store konsekvenser for produksjonen og for resultatet i tredje kvartal.

– Det tok ekstra tid for oss å få nye fisk ut i havet etter utbruddet, det vil også ha noen konsekvenser på sikt, sier Jacobsen.

Når de får økt smoltkapasiteten med investeringene frem mot 2023, minker Bakkafrost, ifølge Jacobsen, risikoen for tap av slaktefisk i tiden fremover.

Første gang
Bakkafrost-sjefen sier det er første gang bedriften har opplevd tap av dette omfanget. Men dette er ikke den eneste hendelsen som har rammet Bakkafrost i år. Totalt har bedriften opplevd tre ulike hendelser i 2018.

– Disse har ikke noe med hverandre å gjøre, det er helt uavhengige hendelser, sier Jacobsen som presiserer at når de ekspanderer er det samtidig viktig at de minker risikoen i havet.