Avmålte innkjøpere demper lakseprisen

Nyheter
919

Men markedet er fortsatt preget av lite fisk.

– 66-67 kroner, snakkes det om. Det er litt ned, men ikke store bevegelser, forteller en lakseeksportør til iLaks. – Det er ikke vilje fra kundene til å betale – i forhold til hvor lite fisk som er tilgjengelig.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Prisnivået nikkes gjenkjennende til av andre aktører.

– Det sies det. Markedet sier lavere. Men vi har ikke gjort noe. Det er en nedgang på to-tre kroner i forhold til denne uken her da. Det er lite utbud og laber interesse hos kundene, kommenterer en trader.

Avstand
Det råder, enn så lenge, en «vent og se»-holdning i markedet.

– Kundene vil gjerne ha 64 kroner, mens oppdretterne fabler om 68-69 kroner, legger han til.

Markedet beskrives som «stille».

– Vi har ikke fått et eneste tilbud ennå – det eneste vi vet er at det går ned, sier en røykeriinnkjøper. – Det er litt fisk usolgt. Noen stor bevegeslse har jeg ikke tro på. Kronen har styrket seg litt. Det gjør at prisen ute kanskje holder seg.

Stoppet opp
Et bilde med dempede laksepriser for neste uke er ganske entydig.

– Det skal ned litte grann. Vi har solgt med tap hele uken, sier en eksportør.

– Vi kjøpte på 68 kroner til oppdretter. I forhold til markedet må vi ned i 65 kroner. Jeg har kjøpt noe på 66 kroner i snitt. Litt lavere på 6+. 64 kroner har jeg betalt. 8+ er faktisk enda lavere. Den er det ingen som vil ha. Filetmarkedet vil ikke ha 8+, de må håndskjære den. Asia har stoppet litt opp. Vi skal ikke legge skjul på at det gikk mye 6+ på Asia-markedet. Vi har slitt med storfisken siste uken. Det er veldig touchy. Disse ti bilene til Vietnam presser markedet.

Eventyrlig
– Alle er litt nervøse før Brüssel-messen. Prisene har en tendens til å synke ned da, sier han om den årlige sjømatmessen som går av stabelen den siste uken av april.

– Men det er et eventyrlig nivå fortsatt. Vi får bare være lykkelige på oppdretterne sine vegne, legger eksportøren til.