Avløpsvannet fra Fredrikstad Seafoods kan bli brukt i algefabrikk

Nyheter
1440

Gøteborg-baserte Swedish Algae Factory skal være svært interessert i å etablere en ny fabrikk på nabotomten til det landbaserte oppdrettsanlegget til Fredrikstad Seafoods. Det svenske selskapet skal bruke næringsrikt vann fra lakseproduksjonen til å dyrke kiselalger for salg av kiselalgeskall.

Kiselalger inneholder kiseldioksid, som blant annet kan brukes for å øke effektiviteten i silisiumsolcellepaneler med fire prosent. Det kan også brukes i hudprodukter.

I 2017 fikk Swedish Algae Factory fikk selskapet utmerkelsen «Climate Solver» av WWF. Ifølge WWFs beregninger kan denne type algeproduksjon ved 30 prosent markedsandel minske CO2-utslipp med 21 millioner tonn per år.

Planlegger bygging i 2020
Swedish Algae Factory som har et pilotanlegg i Kungshamn i Sverige, har ambisjoner om 100 anlegg innen 2030, og et av disse kan altså havne i Fredrikstad.

– Vi er svært fornøyd med mottagelsen vi har fått i Fredrikstad. Vi planlegger å bygge fabrikken i 2020 og skal bestemme oss om ikke lenge. I første omgang får fabrikken tre ansatte, sier Harriet Otterholm, salgs- og markedssjef i Swedish Algae Factory, til Fredrikstad Blad.

Ifølge Otterholm må det blant annet avklares om EU-støtten selskapet har fått, kan brukes i en fabrikk i Norge.

Bernt-Olav Røttingsnes. FOTO: Andreas Witzøe

Positiv til planene
– Algedyrking er et svært spennende prosjekt. Det er høyaktuelt for bedriften å etablere seg på området, sier daglig leder i Fredrikstad Seafoods, Roger Fredriksen.

Bernt-Olav Røttingsnes, konsernsjef i Nordic Aquafarms, understreker overfor iLaks at ingenting er avgjort vedrørende planene til Swedish Algae Factory.

– Nordic Aquafarms synes det er spennende å kunne bidra til utvikling av ny industri i tilknytning til vårt landbaserte oppdrettsanlegg i Fredrikstad. Dette vil være et godt eksempel på hvordan ressurser kan utnyttes på en god måte. Det er ikke inngått noen avtale mellom partene, og det er fortsatt uklart om det blir noe av prosjektet, men vi ser positivt på en slik etablering i Fredrikstad, skriver Røttingsnes i en e-post.