Vi må ta hensyn til våre ansattes personvern.
Under utbruddet av koronavirus har mange virksomheter innført krav om egenerklæringer fra besøkende. I et innlegg hos iLaks 21. september, skriver Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge om deres krav om at Mattilsynets inspektører skal gi fra seg private helseopplysninger.
Ystmark tar feil når han mener vi motarbeider nødvendige smitteverntiltak. Covid-19 har gjort dette temaet viktigere for alle, både Mattilsynet og næringene. Men vi er også opptatt av lovlig innhenting av personsensitive opplysninger fra våre ansatte.
I Mattilsynet har vi strenge smittevernregler generelt, i tillegg til spesielle krav knyttet til covid-19. For eksempel skal ingen ansatte møte på jobb hvis de har symptomer på covid-19 eller er i karantene. For å hindre smittespredning, begrenset Mattilsynet tidlig tilsyn som krever fysisk kontroll. Vi har fulgt helsemyndighetenes råd, både for å beskytte egne ansatte og de vi fører tilsyn med. Mattilsynet er svært opptatt av godt smittevern. Det trenger ikke sjømatnæringen å bekymre seg for.
Mattilsynets inspektører skal overholde smittevernregler i alle virksomheter vi besøker. Det har inspektørene mye erfaring med i sitt daglige arbeid. Vi er glade for å høre at Sjømat Norge også er opptatt av adgangskontroll og smittevern, det har vi alltid vært. Men det må gjøres på en måte som er lovlig.
At vi ikke ønsker at våre ansatte skal utlevere private helseopplysninger, betyr ikke at vi ikke tar smittevern på alvor. Som arbeidsgiver må vi ta hensyn til våre ansattes personvern. Datatilsynet støtter vår forståelse i saken.
Ystmark viser til at noen av våre inspektører har gitt fra seg helseopplysninger, mens andre ikke har det. Vi har fortsatt en jobb å gjøre med å bli mer enhetlige – det jobber vi med hver dag. Ingen skal gi fra seg flere helseopplysninger enn det som er påkrevd for å opprettholde godt smittevern.
Når vi har jobbet med problemstillingene knyttet til egenerklæringsskjema i forbindelse med koronapandemien, har vi sett at dette også kan gjelde for andre egenerklæringer våre inspektører blir møtt med på tilsyn. Disse vil vi også se nærmere på.
Vi har som mål å bli et godt og faglig sterkt tilsyn, med en enhetlig praksis. Vi skal med utgangspunkt i regelverket bidra til at næring og Mattilsynet kan samarbeide konstruktivt. Men samarbeid krever at også Sjømat Norge ønsker å delta på en konstruktiv måte.
I august foreslo vi å komme fram til en felles løsning ved å sette ned en arbeidsgruppe med Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke. Som sagt, så gjort. Vi har samarbeidet om formuleringer i egenerklæringene som dekker næringens behov, og som Mattilsynet mener det er akseptabelt at våre medarbeidere signerer på, dersom det er nødvendig. Vi har også vist de nye formuleringene til andre etater, og fått støtte for disse.
Derfor er vi overrasket over at samarbeidet nå beskrives som et diktat. Vi har strukket oss langt for å imøtekomme næringens ønsker, og er skuffet over at Sjømat Norge ikke tar eierskap til vårt felles produkt, slik NHO Mat og Drikke har gjort. NHO Mat og Drikke har klargjort resultatet av vårt felles arbeid for sine medlemmer, og vi regner med at Sjømat Norge vil gjøre det samme.