Aspaker kritiseres etter oppdretts-støtte

Nyheter
729

Det er Dagens Næringsliv som er budbringeren for kritikken under tittelen: «Gyver løs på landbruket».

Onsdag kveld skrev Aspaker på Facebook: «All matproduksjon setter avtrykk! Jeg forstår ikke alle dere som gyver løs på oppdrettsnæringen og lar landbruket gå fri, enda den næringen har langt større påvirkning på miljøet. Hvor er logikken?»

Erik Sterud i Norske Lakseelver leverer følgende syrlige kommentar til Dagens Næringsliv:

-Landbruket har i det minste fått pålegg om lukkede gjødselkjellere. Hun må veldig gjerne innføre det samme for oppdrettsnæringen, sier Sterud til avisen.

Han synes utsagnet fra ministeren er rart og minner om at 200.000 laks har rømt så langt i år. Han spør: Hvor mange dyr har rømt fra landbruket i år?

Dagens Næringsliv publiserer to grafikker som viser at norsk havbruksnæring har økt tilførselen av fosfor og nitrogen i perioden 1990-2011. Nitrogentilførselen har økt til drøyt 50.000 tonn og passerte landbrukets tilførsel i 2006. Bakgrunnsavrenningen av nitrogen er nær 30.000 tonn høyere enn tilførselen fra oppdrett. Oppdrettsnæringen tilfører kystområdene nær 1.000 tonn fosfor, som nesten er femgangeren av det andre bransjer tilfører.

I en epost til avisen skriver ministeren at «oppdrettsfisk er mer bærekraftig enn andre husdyr». Asper viser til fôrfaktoren og minner om at mennesker står for 87 prosent av antibiotikabruken i Norge, landdyr for 12 prosent og fiskeoppdrett en prosent.

-Min kommentar på Facebook var et hjertesukk fra min side, og jeg ønsker å få fram alle de positive sidene ved matproduksjon i havet.