I internasjonal oppdrettsnæring har vi med bestyrtelse fått vite at Billund Aquaculture har måttet begjære seg konkurs. Årsaken til konkursen skal være en rekke kontroversielle prosjekter som har kostet selskapet mer enn det kunne bære, og dermed gjort det umulig for det å fortsette driften.
Her er en uttalelse fra selskapets administrerende direktør Kristoffer Lund:
«Dessverre har det vært for mange utfordringer fra tidligere drift, noe som gjorde det vanskelig å finne tilstrekkelig kapital til videre drift.»
Billund Aquaculture (BA) har i mange år vært et flaggskip innen den danske oppdrettsanleggindustrien og har levert mange fine anlegg til ulike fiskearter og til mange land.
Jeg ble kjent med de driftige og dyktige grunnleggerne av selskapet, brødrene Sørensen (Oluf & Christian), allerede på 1980-tallet, da jeg sammen med andre gode krefter jobbet ved Dansk Akvakultur Institut med å utvikle åleoppdrett i Danmark. Vi ble finansiert av Dansk Shell for å utvikle en teknikk for å oppdrette ål uten å bruke for mye vann. Den gang var det for å spare på varmen; i dag handler det mer om å spare vann og unngå utslipp av for mange næringsstoffer. Det er en historie jeg skal fortelle mer om en annen gang. Dette arbeidet var begynnelsen på utviklingen av de såkalte resirkulerende akvakultursystemene (RAS).
Brødrene Sørensen startet med å etablere en ålefarm og ble deretter aktive i å bruke produksjonskapasiteten sin til å levere yngel til de mange nye oppdretterne som dukket opp på den tiden. Derfor var det helt naturlig at de snart begynte å levere avlsutstyr til de nye åleoppdretterne.
Gründerne var oppmerksomme forretningsfolk, og de skjønte allerede da at det ikke ville være mulig å skape et stort selskap utelukkende ved å levere avlsutstyr til ålefarmer. Åleoppdrett har den innebygde flaskehalsen at man fortsatt ikke kan avle opp åleyngel kunstig, og derfor er det nødvendigvis en øvre grense for hvor mange ål som kan produseres.
Heldigvis kan den utviklede teknologien brukes til mange andre fiskearter enn ål. Det var så heldig at det i den perioden skjedde en rivende utvikling innen lakseoppdrett i Norge. Denne utviklingen krevde et stort tilfang av smolt, det vil si smålaks, som kunne vokse seg stor i oppdrett. Å produsere smolt på land er ikke så lett som du kanskje skulle tro, fordi det krever akkurat riktig vann i akkurat riktig kvalitet. Det ble derfor nærliggende å undersøke mulighetene for å produsere smolt i resirkulerte systemer.
Det viste seg å være veldig gunstig. For det første kan du spare mye vann ved å resirkulere det. For det andre kan smålaksen gjennom hele prosessen sikres riktig temperatur og vannkvalitet, slik at den kunne vokse best mulig og samtidig bli sunn og robust fisk når den skulle settes ut i oppdrettsanlegg. Selv om det er kostbart å resirkulere vannet både med tanke på anlegget som skal bygges og utstyret som skal brukes, er laksesmolt en så verdifull handelsvare at den lett kan bære de økte kostnadene.
BA gikk sammen med andre dyktige danske leverandører inn for å forsyne dette raskt voksende markedet. I tillegg vil teknologien også kunne brukes til andre høyverdige fiskearter, for eksempel sandart, kingfish, barramundi, og ikke minst til oppdrett av settefisk. I Danmark bruker mange av anleggene som produserer ørretyngel til dansk havbruk RAS-teknologi i mer eller mindre intens grad.
Alt i alt har Billund Aquaculture vært en suksessrik virksomhet i mange år. Men, som nevnt tidligere, møtte selskapet dessverre på noen spesielle utfordringer som har ført til at eventyret nå er over.
Selv om BA ikke lyktes med selve virksomheten, etterlater selskapet en oppløftende arv av dristig innovasjon og dyktige medarbeidere. En av disse er Bjarne H. Olsen, som opprinnelig jobbet med åleoppdrett ved Dansk Akvakultur Institut. Han ble tilbudt en meget god jobb i Billund Havbruk og bidro til å sikre høy faglig kvalitet på bedriftens arbeid.
Jeg har ingen tvil om at den store opparbeidede kunnskapen i Billund Aquaculture og de mange dyktige medarbeiderne vil fortsette å bidra til den positive utviklingen av vår prestisjefylte oppdrettssnæring og vi ønsker alt godt for fremtiden.