Årsbeste for påskelaksen

Nyheter
1017

– Idag må vi kunne si at det går så fjordene blåner. Heftige saker, sier en fiskeeksportør til iLaks.

– Denne uken har gått rimelig greit, og det er god grunn til å tro at slaktevolumene blir redusert neste uke. En del ferskmarkeder er klare for å betale mer for laksen, legger han til.

Kraftig oppgang
Og lakseprisen stiger.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det er en kraftig oppgang. Vi snakker i snitt om en prisoppgang på mellom fem og seks kroner, sier han, og referer følgende priser til oppdretter i Sør-Norge:

* 60 kroner 2-3 kilo

* 65 kroner 3-4 kilo

* 68 kroner 4-5 kilo

* 68-69 kroner 5-6 kilo

* 6+ varierer litt, men 72-73 kroner

Årsbeste
Det betyr ny årsbeste for lakseprisen, over toppnoteringen fra den andre uken i januar.

Hairy and scary, sier han. – Enten blir det langfredag med korsfestelse eller så blir det oppstandelse på påskemorgen.

Det nevnte prisnivået bekreftes av en rekke andre industriaktører.

– Det er få pakkedager, lite pakking og race etter større fisk, sier en eksportør, og legger raskt til: – Vi har ikke gjort så mye ennå.

Høydeskrekk
Frustrasjonen og høydeskrekken brer om seg blant laksetraderne nå.

– Oppdretterne har dradd det for langt. Vi blir dradd opp på et nivå som er to til tre kroner over det markedet er villig til å betale. Vi roer ned og tar minimalt med risiko neste uke.