Arnøy Laks etablerer egen satsing på foredling

Nyheter
0

Oppdrettselskapet på Arnøy i Skjervøy kommune bygger ny filetlinje – til tross for økt skattetrykk.

– Det har alltid vært riktig for oss å slakte vår egen laks, og med dette som utgangspunkt har vi også slaktet og pakket laks siden oppstarten i 1984. Selskapet har vært like opptatt av ringvirkningene av havbruksaktiviteten, som av selve aktiviteten på sjøen. Dette har bidratt til at vi har utviklet slakteriet til å bli et av de største slakteriene i Troms og Finnmark. Vi har de siste årene slaktet mer laks for andre enn for oss selv, og har kjørt inn laks hele veien fra fylkesgrensen mot Nordland til grensen mot Russland, sier daglig leder Håvard Høgstad i en pressemelding.

– Det har vært et uttalt politisk mål om at mer av videreforedlingen av laks må skje i Norge. Samtidig stilles det større krav til bærekraft både fra våre leverandører, kunder og ikke minst våre omgivelser. En måte å løse ut større bærekraft på, er å øke foredlingsgraden og med dette redusere både vekt og volum på produktene som går fra kysten til markedet. I tillegg er det stadig større krav og forventninger til tjenestenivå fra våre samarbeidspartnere som leverer fisk til slakteriet.

Forhandlinger
– Med dette som utgangspunkt har vi besluttet å bygge ut Arnøy Laks Slakteri til også å omfatte videreforedling. Vi er i forhandlinger med leverandører av bygg og vi har bestemt oss for å bruke velrennomert og trygg produksjonsteknologi fra BAADER. Investeringen vil omfatte en komplett filetlinje for renskåret ben- og skinnfri filet, og et nytt produksjonsbygg på om lag 500 kvadratmeter, sier Høgstad.

På vegne av BAADER, uttrykker Modulf Barstad at man er «svært fornøyd med å ha kommet i havn med prosjektet og ser fram til å ta fatt på oppgavene».

– Samfunnet legger også merke til den store aktiviteten på Arnøy, og vi har i disse dager startet en ny tidsregning med tanke på samferdsel. Troms og Finnmark Fylkeskommune har skrevet ny kontrakt på fergesambandet, og vi har fått moderne ferger og over dobbelt så stor kapasitet på sambandet. Dette gir bedriften en mer forutsigbar logistikk og for folk flest blir øysamfunnet mer attraktivt gjennom større forutsigbarhet i både seilingsmønster og kapasitet, fortsetter Høgstad.

Nye stillinger
– Vi har brukt store ressurser på moderne boliger for våre ansatte og vi har knyttet til oss mange dyktige medarbeidere. Vi har et sterkt ønske om å videreutvikle vår virksomhet på Lauksletta og på denne måten både trygge dagens arbeidsplasser og samtidig skape nye. Investeringen vil medføre 10 til 15 nye stillinger ved bedriften.

– Vi tar sikte på å være i gang med produksjonen i løpet av første kvartal 2024, sier Høgstad videre.

Han medgir at satsingen har vært krevende.

– Dette har ikke vært noen enkel beslutning, gitt den vanskelige tiden havbruksnæringen er inne i med hensyn til skattlegging. Arnøy Laks har imidlertid eksistert i snart 40 år, og vi kan ikke tillate oss og stoppe opp, mens regjeringen arbeider med sitt uforutsigbare skattesystem. Vi må legge til rette for trygg drift, også de neste 40 årene – uavhengig av dette. På kort sikt er det ikke sikkert at dette er den klokeste beslutningen vi kunne ha tatt. På lang sikt har vi stor tro på at dette er rett, både for bedriften, for våre ansatte og for lokalsamfunnet, sier Høgstad.