Argus leverte sin første ROV på åttitallet. I dag inngikk de ny kontrakt med AQS

Nyheter
0

Ambisjon om å bli verdensledende.

Det Bergensbaserte selskapet Argus Remote Systems har til nå levert rundt 50 ROV på det norske havbruksmarkedet. ROV og utstyrsleverandører har sitt hovedmarked i offshorenæringa, men var også tidlig under overflaten på norske oppdrettsanlegg.

– De siste årene har vi jobbet en del med SINTEF MerdROV og EXPOSED. Det har vært en god ballast å ta med seg inn i havbrukssektoren. Noe som har gjort at vi har fått sprengt noen grenser innen teknologi, og fått nye tankesett om hvordan vi kan løse ting i framtida, sier daglig leder Frode Korneliussen til iLaks.

Skal ombord på «AQS Heimdal»
I dag inngikk de ny avtale om levering av ROV som skal gjennomføre boreoperasjoner for servicebåtrederiet AQS. De har nå en drøy håndfull ROV fra Bergensselskapet.

– Dette er en ganske stor ROV som vi skal bruke til boltboring. Ideen må å gjøre er jo at vi slippe å bruke dykkere ut på havet. ROV Mariner skal ombord «AQS Heimdal», som nå er under bygging og skal i drift i mars neste år, sier teknisk sjef Kim Aakervik i AQS.

ROV Marine. Foto: Argus Remote Systems.

Argus Remote System har i dag et femtitalls ROV-er langs kysten av Norge. Salgssjef Frode Gaupås ser også et marked der ute, på sikt.

– Tror fortsatt vi har mye å gjøre og levere i Norge før vi går ut. Men vi må nok se mot Skottland, Chile og Canada. Treffer en del folk derfra her på messa. Vi skal kartlegge markedet for å se potensialet, kartlegge deres behov og utfordringer. I første omgang er det nok mest aktuelt å følge våre norske kunder ut der de er i disse landene, sier Gaupås.

– Vår ambisjon er å bli ledende i å levere det som skal under vann. Robotikk, verktøy og løsninger for ulike serviceoperasjoner, legger den daglige lederen til.

– I dag opereres denne typen ROV fra båtene. Neste fase for vår del blir få på plass plattformløsninger, som vi i dag har for offshore, for å kunne kjøre ROV fra land, sier han.

Kunne høre feilene
Korneliussen forteller at gründeren av selskapet var tidlig ute.

– Han begynte tidlig med inspeksjoner av nøter. På slutten av åttitallet ble den første utviklet. Den ble brukt til å inspisere et anlegg utenfor Sotra, sier Korneliussen. Den var vesentlig forskjellig fra dagens.

– På de første kunne vi høre alle funksjonene. Det klikket i alle releer og andre steder. Da kunne vi bare lytte etter feilen, i dag er det full diagnostikk med PC.

Så det var kanskje lettere før da?

– Ja ja, alt var jo lettere før, ler Frode Korneliussen.

Frode Gaupås og Frode Korneliussen, Argus Remote Systems. (Foto: Steve Hernes).