– Argumentet for å produsere mer for mindre

Nyheter
619

Fremtidig bærekraftig matproduksjon er kjernen i Nutreco/Skrettings konferanse Aquavision denne uken.

– Du ser en klar korrelasjon mellom matpriser og konflikt. Så matforsyning er også et sikkerhetsspørsmål, sier Jose Villalon, Corporate Sustainability Director i Nutreco.

Amerikanske Villalon har 33 års fartstid fra matproduksjon og arbeidet tidligere som direktør for WWF Aquaculture, før han ble ansatt av Nutreco i fjor vinter.

Fôrfaktor, volumet av fôr som skal til for å produsere ett kilo kjøtt, er et nøkkelpoeng for Villalon. Av de såkalte centre plate-proteinartene, er det oppdrettslaks som kommer klart best ut. Nutreco, som produserer fôr til en rekke fiske- og dyrearter, beregner laksens fôrfaktor til 1,15. Svin, til sammenligning ligger på 2,63, kylling på 1,79 og i den andre enden av skalaen er lam – på 6,3.

– Dette er argumentet for å produsere mer for mindre, sier Viallon. Hvis vi skal doble produksjonen i årene som kommer, er det her slaget står, mener han.

– Den verste tabbe i strategi er å konkurrere med rivaler med samme dimensjon, sier han, og siterer den kjente strategiprofessor Michael Porter.

Villalon er åpen på at oppgaven med å sikre tilstrekkelig med høykvalitetsmat i fremtiden er krevende. Men han er optimist.

– Vi er sammen om dette. De mørkeste øyeblikkene gir rom for de lyseste. Vi må styre vårt miljømessige fotavtrykk på et vis som gir rom for dobling i produksjonen, sier Viallon.