Årets innovasjonspris under AquaNor gikk til Marine X og Sensor Globe

Nyheter
0

Kommer til overalt.

Prisen gikk til det kanadiske selskapet Marine X som har utviklet en sanntids trådløs multisensor som overvåker fisken på områder der det tidligere har vært vanskelig å komme til, som i rør og pumpesystemer. Se video av løsningen nederst i saken.

– Det er en stor ære for oss å kunne komme hit til Norge for å motta denne prisen. Hele teamet har jobbet knallhardt for å komme dit vi er i dag. Å få denne prisen gir oss et stort momentum på veien videre, sier Aleksandr Stabenow, som er en av gründerne bak selskapet Marine X.

Den andre gründeren Sheamus MacDonald, forteller at de fikk ideen om å lage en sensor som fulgte fisken mens de jobbet med den kanadiske oppdrettsnæringa.

– Vi ønsker å utvide, ikke bare på sjøsiden, men også med andre teknologiselskaper som jobber med å redusere dødeligheten på fisken, sier han.

Prisutdeler var fiskeri -og havminister Bjørnar Skjæran.

– Sensor Globe er et sanntids beslutningsverktøy som bidrar til å redusere dødelighet under håndtering av fisken. Løsningen gir oppdretterne tilgang til en rekke nøkkelindikasjoner som er viktig for fiskevelferden.

– Dette gir særlig god overvåking under blant annet transport og avlusing. Realtime data gir beslutningstakere viktig informasjon. Sensor Globe gir er unik ved at den kan brukes gjennom hele verdikjeden, sa Skjæran da han delte ut årets innovasjonspris.